Novosti

Kronika

Joш сe трaгa зa 654 жртвe "Oлуje"

У Нoвoм Грaду oбиљeжили су 27 гoдинa oд стрaдaњa Србa у вojнoj oпeрaциjи "Oлуja" и присjeтили сe дугих кoлoнa избjeглицa кoje су тих дaнa прeлaзилe прeкo мoстa нa Уни

U Novom Gradu obilježili su 27 godina od stradanja Srba u vojnoj operaciji "Oluja" i prisjetili se dugih kolona s nekoliko desetina hiljada izbjeglica, mahom s područja Banije, Korduna i Like koje su tih dana prelazile preko mosta na Uni. U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos, a nakon toga zapaljene svijeće prema "mostu spasa" na Uni preko kojeg su prelazile kolone.

Mediji u RS prenijeli su izjavu direktora Dokumentaciono- informacionog centra "Veritas" Save Štrpca da je u Hrvatskoj nastavljen tihi egzodus Srba. "UNHCR je 2010. proveo istraživanje na osnovu kojeg je dokumentovano da se u Hrvatsku, nakon 'Oluje' vratilo 132.000 Srba. Samo 38 odsto njih je ostalo u takozvanom održivom povratku. Neki su pomrli pošto se uglavnom vratilo starije stanovništvo, a neki su se ponovo vratili u zemlje u kojima su našli utočište", rekao je Štrbac i istaknuo da je prema podacima "Veritasa" u akciji "Oluja" stradalo 1.881 ljudi, među koji je čak 66 posto civila. "Ako se uzme da je procent civila kad su u pitanju žrtve s obje strane 38 odsto, ovo je veliki procenat. Među civilima je 555 žena, odnosno 30 odsto, dok je tri četvrtine starijih od 65 godina, kod žena čak i četiri petine", kazao je Štrbac.

Veritas još uvijek traga za 654 posmrtna ostatka žrtva "Oluje", a u Hrvatskoj je više od 300 ekshumiranih posmrtnih ostataka, ali je identifikacija spora, rekao je on i pozvao članove porodica stradalih, a čiji najbliži još nisu pronađeni, da podnesu nadležnom Crvenom krstu zahtjev za pokretanje postupka traženja. Zamjenik načelnika općine Novi Grad Bojan Lukač u svom je govoru pak istaknuo da zločin ne može zastarjeti.

U obližnjem mjestu Svodna, na putu prema Prijedoru, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, služen je pomen, položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest stradalih prilikom napada. Podsjetimo i da se napad hrvatska avijacije kod Svodne spominje u optužnici koju su nadležni organi u Srbiji nedavno podnijeli protiv četvorice viših oficira hrvatskog zrakoplovstva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više