Novosti

Kultura

Josipa Bubaš: Bit performansa je direktna reakcija

Postojanje kontinuiteta političkog performansa, spremno reagiranje na različite društvene uvjete i probleme, hrabrost i vjera u otvoreno progovaranje o društvenim stranputicama govore o želji pojedinih umjetnika za aktivnom borbom za bolji sustav, kaže koautorica arhive političkog performansa u Hrvatskoj

Large mini kultura

(foto Tomislav Čuveljak)

Što nam pogled na ovu vrlo impresivnu internetsku arhivu političkog performansa govori o njegovom umjetničkom senzibilitetu i političkoj osviještenosti u Hrvatskoj u rasponu od 60 godina?

Zanimljivo je vidjeti umjetničke reakcije na društveno-politički kontekst na okupu, koje svjedoče o aktivnom sudjelovanju u političkoj stvarnosti. Ovisno o razdoblju, radi se o hrabrom iskoraku pojedinaca ili skupina, koji su bili intenzivno senzibilizirani na društvenu nepravdu. Često su umjetnici ukazivali na probleme koji su tek naknadno postali dio šire društvene svijesti i uvodili principe djelovanja kojima su trebale godine da uđu u općeprihvaćeni jezik. Međutim, postojanje kontinuiteta političkog performansa, spremno reagiranje na različite društvene uvjete i probleme, hrabrost i vjera u otvoreno progovaranje o društvenim stranputicama govore u prilog umjetničkoj svijesti i isprepletenosti umjetnosti i društvenog konteksta, ali i želji pojedinih umjetnika za aktivnom borbom za bolji sustav.

Kako se ta scena mijenjala u odnosu na društveni i politički milje u kojem je djelovala?

Bit performansa i jeste direktna reakcija, korištenje jezika koji odgovara određenom trenutku i reagira na konkretni problem ili situaciju. Ne treba zaboraviti da izričaj primarno ovisi o jeziku i senzibilitetu umjetnika, no izričaji su se mijenjali kao što se mijenjao i društveni kontekst. Primjerice, devedesetih, kada djeluju ATTACK ili Schmrtz Teatar, bilo je puno rizičnije izricati neslaganje s vladajućim sustavom nego što je to danas i to je svakako utjecalo na jezik performansa, ali i percepciju publike. Također, čini se da su današnji gledatelji navikli na radikalne iskaze, tako da i oni imaju nešto drugačiji odjek. Nezanemarive su i dinamike regionalnih scena koje nose svoje specifičnosti. Radi se, dakle, o vrlo heterogenom tkivu kojemu je zajednički nazivnik kritički odnos prema sustavu i želja za njegovim poboljšanjem.

Možete li istaknuti neke performerske akcije i autore koji označavaju energiju i vrijednost ove umjetničke scene?

Zaista mi je nezahvalno isticati pojedince. Postoje kanonski radovi i imena, no puno je umjetnica i umjetnika, skupina i inicijativa, koji su svojim aktivnostima pridonijeli stvaranju scene i njihova uloga nikako nije zanemariva, iako možda nisu općepoznati. Čini mi se da je bitna cijela ta "vibra" i aktivizam koji neprestano ukazuje na probleme.

Čini se, prema otvorenosti i širini teme historijata hrvatske performerske scene, da će se vaše istraživanje nastaviti dalje.

Svakako nastavljamo istraživanje, objavljeni performansi samo su početak, baza će se kontinuirano nadograđivati. Ideja je pokriti što više angažiranih performansa, od regionalnih inicijativa i scena, manje ili više poznatih radova, do onih kanonskih. Također, trenutno su neki umjetnici zastupljeni samo jednim radom, no njihov angažirani opus je puno širi te ćemo bazu nadopunjavati i u tom smislu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više