Novosti

Kultura

"Umjetnik pljuje na HDLU"

Siniša Labrović izvodi, danas u 19 sati, performans tokom kojeg će demonstrativno pljuvati ispred kružne zgrade Doma HDLU-a, čime će izraziti nezadovoljstvo odbijanjem njegovog prošlog performansa

Large  mg 9227

(foto Udruga Domino)

Siniša Labrović jučer se točno u šest popodne u dvorištu Muzeja grada Zagreba skinuo gol i spremno čekao predsjednika da ga poljubi u guzicu. Izložene stražnjice čekao je ne bi li se pojavio predsjednik, no predsjedniku ni traga. Ipak, dva su poljupca u stražnjicu pala, a jedan potpisuje saborska zastupnica Urša Raukar-Gamulin.

Jučer izvedeni performans naziva "Poštovani gospodine predsjedniče, možete me poljubiti u guzicu" dio je iz serije "Fraze", a "predsjednik", kako je naveo Labrović, ovdje se pojavljuje metaforički i namjerno u muškom rodu tako da se odnosi na državne dužnosnike i čelne osobe bilo kojih institucija i organizacija. Ovaj ritualni simoblički čin Siniša Labrović posvetio je svom prijatelju Vladimiru Matijaniću.

Kako doznajemo od Udruge Domino, iz HDLU-a su odbili ponuditi umjetniku termin za ovaj performans, što je Labrovića potaklo da novim radom "Umjetnik pljuje na HDLU" izrazi nezadovoljstvo odbijanjem i neprihvaćanjem od strane HDLU.

Taj performans Siniša Labrović izvodi danas, 21. lipnja, u 19 sati, kada će demonstrativno pljuvati ispred kružne zgrade Doma HDLU-a. Kako umjetnik navodi, "performans je i pohvala cjelokupnom radu HDLU-a na boljitku vizualnih umjetnika i položaju vizualne umjetnosti u društvu - bezbroj je profesura, dekanskih mjesta, 0,8 koeficijenata, školskih satnica likovne kulture, članstava u komisijama i vijećima, pristojnih honorara i lijepih penzija, izložbi, razmjena, rezidencija, potpora i putovanja po svijetu ostvareno zahvaljujući HDLU-u."

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više