Novosti

Društvo

U nedjelju Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji

U devastiranoj uvali Vruja, smještenoj između Brela i Piska, u nedjelju će se održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode s ciljem upozoravanja na nereagiranje državnih institucija na uništavanje prirode na ovom području

Large tea juri%c5%a1i%c4%87 plakat festival bespravne gradnje  1

U uvali Vruja, smještenoj između Brela i Piska, u nedjelju će se održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode s ciljem upozoravanja na nereagiranje državnih institucija na uništavanje prirode na ovom području koje lokalni moćnik provodi već 20 godina. Organizatori navode da posjetitelje očekuje 10 događanja kroz četiri sata programa kao i da je Festival dobio podršku poznatih imena poput Dina Rađe, Rade Šerbedžije, Darka Rundeka, Mile Kekina, Jurice Pađena, Zorana Predina, Saše Antića, Siniše Labrovića, Ede Maajke i mnogih drugih čije video-pozivnice i pjesme podrške možete pronaći Facebook stranici i YouTube kanalu Festivala. 

Program u "prekrasno razorenoj uvali Vruja" počinje u 17 sati osnovama joge na bespravno izgrađenim površinama. Radionicu će voditi instruktorica iz Brela Dora Puharić. Održat će se na plaži koju je, kako kažu organizatori, cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. "Plaža se na Google tražilici reklamira kao 'privatna' plaža njegova Resorta Vruja. Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici".

U 17:30 sati započinje radionica vikend ziđanja i armiranja sušilom za robu uz korisne pravne savjete za buduće bespravne graditelje. Na njoj će se polaznici upoznati s osnovama bespravnog graditeljstva kao što su armiranje sušilom za robu i gradelama te šalovanje vratima od kredence, a naučit će i zašto je najbolje ilegalne radove obavljati upravo vikendom. Svi budući bespravni graditelji ovdje se mogu javiti i za pravne savjete, a moguće je da se održi i ritualno spaljivanje građevinskih dozvola. Radionicu vodi Luka Mimica iz Mimica.

U 18 sati slijedi likovna radionica Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom. Vodi je slikar, kipar i glazbenik Joško Klarić iz Brela. Posjetitelje će dočekati sav materijal, a radionica je namijenjena i početnicima i naprednim slikarima te svim mrziteljima prirode.

U 18:30 na jednoj od okuka bespravne ceste uvrštene u popis za rušenje Građevinske inspekcije, performans će započeti umjetnik Vice Tomasović. Projekt u suradnji s nevidljivim Sinišom Labrovićem uključivat će ispisivanje rečenice na latinskom jeziku. 

U 19 sati počinje Okrugli stol. Na njemu će o važnosti bespravnih graditelja za budućnost Hrvatske razgovarati Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, Mariana Bucat arhitektica i kroničarka ilegalne gradnje u uvali Vruja, zatim Petra Radić, arhitektica iz udruge Kačić, ujedno nova načelnica Općine Podgora koja se u mandatu njenog prethodnika našla na udaru kritika zbog nasipavanja plaža materijalom od iskopa. Sudionice će davati korisne savjete kako potaknuti bespravnu gradnju u vašem gradu ili općini.

Nakon Okruglog stola, slijedi nastup mještanina Piska, pučkog pjesnika Borisa Dežulovića. Za kraj, glazbeni program koji bi trebao trajati do 21 sat.

Posjetitelje očekuje i niz popratnih događanja poput izložbe "Moja omiljena bespravna građevina". Na ilegalnom zidu koji hrabro štiti plažu od mještana, postavljena će biti izložba radova s foto natječaja. Izloženi će biti radovi najljepše devastacije prirode i bespravne gradnje pristigli iz cijele Hrvatske. Postavljena će biti i izložba "Odlazak Hrvata s mora", autora Eduarda Prangera, pisca i kartunista. Nadahnut slikom Otona Ivekovića "Dolazak Hrvata na more", koja prema nekim teoretičarima prikazuje dolazak Hrvata upravo na Vruju, Pranger je 116 godina kasnije djelo adaptirao današnjim vremenima.

Događanje ima i humanitarni karakter. U šeširu za donacije prikupljat će se prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića, budući da je jedan od većih njegovih financijera upravo devastator uvale Vruja. Naša je namjera maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja kako bi oni mogli i dalje nesmetano nastaviti sa svojim hvalevrijednim akcijama.

Organizator Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat i ostale institucije koje nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje, legalizirajući naknadno njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicama.

Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, danas Vruja nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je za sad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika. Od čega je najmanje jednom Stipe Latković poslovni partner i financijer kampanje.

Prošlo je već 20 godina otkako je Latković sagradio prvi ilegalni objekt u uvali, tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala. Zbog toga su, mještani okolnih naselja i ljubitelji kvalitetne bespravne gradnje, odlučili organizirati proslavu, upaliti mješalicu i malo se počastiti.

Neka vas ne buni što je događanje formalno prijavljeno kao – prosvjed, zaključuju organizatori.

Detalji programa nalaze se na Facebook stranici.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više