Novosti

Politika

Jović: Pozivamo sve građane Hrvatske da glasaju za SDSS

Previše se buke diže oko glasača iz Srbije koji tamo mogu glasati na samo dva biračka mjesta, rekao je Dejan Jović i podsjetio da se u Srbiji, na poziv Mađarske, registriralo 50.000 glasača te nacionalnosti

Im2g3xs4yo1erune3y0hkpa6hkz

Na tribini SPD-a „Privrednik“ sudjelovali su načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović, predsjednica Aktiva žena Mirjana Oluić Voloder i sveučilišni profesor Dejan Jović, uz moderiranje Saše Kosanovića (foto Nenad Jovanović)

Predstojeći izbori za Evropski parlament oslobodilački su za Srbe i Hrvate, rečeno je na tribini ‘State Department o Hrvatskoj 2018.’, održanoj 30. aprila u prostorijama SPD-a ‘Privrednik’ u Zagrebu. Na tribini je troje kandidata SDSS-a za izbore – sveučilišni profesor Dejan Jović, predsjednica Aktiva žena Mirjana Oluić Voloder te potpredsjednik stranke i načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović - osim o izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima, govorilo o pripremama SDSS-a za predstojeće manjinske i evropske izbore te njihovom značenju.

- Izvještaj je izbalansiran; navode se pohvale poput smanjenja broja neriješenih predmeta na sudovima ili garantirano pravo na okupljanje. Uz spominjanje SNV-a i nevladinih organizacija kao izvora, registrira se dio problema vezanih uz govor mržnje, diskriminaciju Srba u zapošljavanju u pravosuđu te pitanja nestalih i procesuiranja ratnih zločina, dok se u dijelu koji se bavi položajem Roma, eksplicitno ističu problemi - rekao je Jović. Kao problemi su također navedeni povratak imovine stradalih u holokaustu, kao i povrat imovine SPC-u i Koordinaciji židovskih općina. Podsjetio je također da pitanje nestalih opterećuje odnose Hrvatske i Srbije, ali i kazao da SAD još uvijek traži 1.512 nestalih američkih vojnika u ratu u Vijetnamu. ‘Ne možemo zbog toga čekati s poboljšanjem odnosa, kao što neki kažu’ - kazao je Jović.

Ističući da je nestranački kandidat, naglasio je da su svi građani Hrvatske pozvani da glasaju za SDSS.

- Previše se buke diže oko glasača iz Srbije koji tamo mogu glasati na samo dva biračka mjesta - rekao je Jović i naglasio da država treba tražiti od svojih građana, gdje god žive, da se registriraju za izbore.

- Mađarske vlasti uputile su poziv svim državljanima u drugim zemljama da se registriraju ove izbore, što će im važiti narednih deset godina i do sada se samo u Srbiji registriralo njih 50.000 – ustvrdio je Jović.

U komentaru na izvještaj o ljudskim pravima, Dejan Mihajlović podsjetio je na posljedice iseljavanja.

- Osim broja, važna je struktura ljudi jer odlaze radno sposobni, obrazovani, oni naprednih stavova. Boreći se za antifašizam, ljudska prava i ruralni razvoj, predstavnici Srba se bore za interese svih hrvatskih građana - rekao je Mihajlović.

- SDSS se zalaže za prava žena i nastoji poboljšati njihov položaj, istaknula je Mirjana Oluić Voloder, podsjetivši da je na listi 40 posto žena uz velik broj žena na listama za manjinske izbore. Žene su stup društva i porodice, ali su sve češće žrtve obiteljskog nasilja: 2016. je bilo 350, a 2017. 552 slučajeva nasilja, pri čemu se zakoni loše provode.

- Osim toga, postoji dodatni problem da su žene stigmatizirane kada su pripadnice nacionalne manjine - rekla je Oluić Voloder.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više