Novosti

Kratko & jasno

Свeтислaв Mикeрeвић: Дуг пут дo рeгистрaциje

Maдa су избoри зa мaњинскa вeћa и прeдстaвникe нaциoнaлних мaњинa oдржaни joш у мajу и вeћинa je дo сaдa кoнституисaнa, нeкa дo дaнaс имajу прoблeмa сa уписoм у рeгистaр, кaжe прeдсjeдник ВСНM-a Вукoвaрскo-сриjeмскe жупaниje

Large 1111

Ljetošnje su oluje pogodile mnoge dijelove Hrvatske, pa i Vukovarsko-srijemsku županiju: jesu li sve štete već otklonjene i sanirane?

Posledice oluja su do sada manje-više otklonjene i to pre svega zahvaljujući županijskim institucijama i opštinama koje gravitiraju ZVO-u. Tako su čak i neki opštinski načelnici lično pomagali u sanaciji oštećenih kućnih krovova. No mada je najveći deo oštećenja saniran, ponegde se to još radi, pa sam pre par dana bio u terenskom obilasku jedne škole koja se obnavlja a koju polazi deo đaka srpske nacionalnosti. Ima još takvih ustanova u Županiji, ali smo se radi brzog reagovanja uspeli vratiti uobičajenom ritmu života naše zajednice.

Županiju je 'zakačila' i tzv. svinjska kuga?

Jeste, ali rubno - oko Gunje i prema Vinkovcima, gde je uginuo ili eutanaziran veći broj svinja; sam Vukovar i njegova okolica nisu u tolikoj meri zahvaćeni, jer su na ulazima i izlazima iz naselja sa povećanim rizikom od širenja te bolesti, radi potencijalnog ilegalnog prometa životinjama postavljene policijske kontrole. Isto tako, ljudi ne mogu sami da se upuštaju u svinjokolju, to mora da se obavi pod nadzorom velikih firmi koje se inače time bave. Moram da kažem i to da je veći deo OPG-ova dobio sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu sanitarnih barijera.

Jesu li nakon majskih izbora manjinska vijeća u potpunosti pravno registrirana?

Mada su izbori za manjinska veća i predstavnike nacionalnih manjina održani još u početku maja i većina veća je do sada konstituisana, neka do danas imaju problema sa upisom u registar. Šta se naše srpske zajednice na županijskom nivou tiče, put do rešenja o upisu veća je bio dug, ali smo ga naposletku dobili. Budući da na području Županije imamo Koordinaciju veća i predstavnika nacionalnih manjina, za neka veća fale rešenja, a ona su uslov da se oformi takvo telo.

Mislim da je sa većima na nivou gradova i opština sve u redu, ali mi nije jasno zašto se za županijski VSNM toliko čekalo, kad nakon izbora u tom telu nije bilo promena predsednika i zamenika. Oni su isti kao u prošlom mandatu. Dakle, nadležni su imali sve podatke, pa mislim da bi ubuduće sve pravne radnje trebalo brže rešavati, da veća mogu normalno da funkcionišu. To je posebno važno radi Koordinacije, kojoj nijedno veće ne može da pristupi ako nema rešenje o upisu u registar. Pored toga, iako veća nekih drugih manjina imaju problema sa troškovima promocije, u našoj je zajednici faktički sve već isplaćeno, dobrim delom i zato šta je SNV bio nosioc svih lista.

Dakle, županijski VSNM je nakon konstituirajuće sjednice nastavio svoj rad u kontinuitetu, jer nije bilo značajnijih promjena u sazivu i funkcijama?

Tako je, pa se radi toga već pripremamo za nastupajuću Dečju olimpijadu, našu tradicionalnu godišnju manifestaciju kojom okupljamo decu predškolskog uzrasta, a projektno je finansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije; osim samih opština, u obezbeđenju dela sredstava i organizaciji pomažu Sportsko-rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, SNV, Srpski demokratski forum i Zajedničko veće opština. Mesto Olimpijade svake se godine menja, pa je lani održana u Vukovaru, a ove će godine domaćin, na svom fudbalskom terenu, da bude Trpinja – i to 18. oktobra. U toj manifestaciji inače učestvuju deca iz obdaništa i grupa čiji se program provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Prošle je godine na Dečjoj olimpijadi bilo tek nešto manje od dvesta učesnika, a ove očekujemo barem 160 ili 170 predškolaca; tačan broj ne mogu da kažem, jer se popisi još izrađuju. Deca se po tradiciji takmiče u četiri discipline – u trčanju na 50 metara i štafeti 4x25 metara, skoku u dalj i graničaru, ekipnoj igri. Učesnici jako vole Olimpijadu jer svi dobivaju medalje, a dodatne se dodele onima koji osvoje jedno od prva tri mesta u svakoj od disciplina. Sem toga, to im je velik doživljaj jer se kroz igru druže sa vršnjacima iz svoje, ali i drugih hrvatskih županija. Lani smo tako imali učesnike iz Belog Manastira, odnosno Osečko-baranjske županije, a ove je godine u planu da se u Trpinji okupe i mališani iz Pakraca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više