Novosti

Kronika

Пoeзиja у рукoпису пoсвeћeнa 800. гoдишњици СПЦ-a

Вeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje и oвe гoдинe je oргaнизoвaлo мaнифeстaциjу ‘Дeцa, пeсници рoдa свoгa’ кoja прoмoвишe литeрaрнo ствaрaлaштвo млaдих нa мaтeрњeм jeзику и писму

Cuuq799cvce2fud60st6w8boa1e

Scenski prikaz “Savinim putem”

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i ove godine je organizovalo manifestaciju ‘Deca, pesnici roda svoga’ koja promoviše literarno stvaralaštvo mladih na maternjem jeziku i pismu.

- Manifestaciju održavamo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Naš osnovni cilj je da potaknemo učenike da uče i neguju srpski jezik i pišu ćiriličnim pismom pa zato svake godine raspisujemo literarni konkurs za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz nastave na srpskom jeziku - ističe predsednik VSNM-a Svetislav Mikerević. Na konkurs je stiglo 27 radova.

- Svake godine određujemo temu koja je vezana uz srpski narod i uz naš život na ovom području. Ove godine obeležavamo 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i zato smo odlučili da tema konkursa bude u znaku tog velikog jubileja. Deca su bila veoma inspirisana, dobili smo prelepe radove i zaista je bilo teško odabrati najbolje. U konkursu insistiramo da radovi budu napisani rukopisnom ćirilicom jer i na taj način želimo da negujemo naše pismo - istakla je potpredsednica VSNM-a Vesna Vujić.

Stručna komisija koju su činile profesorke Milica Stojanović, Snežana Šević, Jadranka Radošević i Vesna Vujić izabrala je pet najboljih radova. Prvo mesto osvojila je Tamara Petričević iz Osnovne škole ‘Negoslavci’ s pesmom ‘Srpske svetinje kroz vekove’, drugo je pripalo Dorotei Bijelić iz ‘Bršadin’, a treće su podelili Nemanja Kesonja iz ‘Bobota’ i Elena Petrović iz ‘Trpinja’. Najlepši ćirilični rukopis imala je Dragana Papak iz ‘Borovo’.

U sklopu programa održanog u Osnovnoj školi ‘Dragutin Tadijanović’ u Vukovaru, izveden je književno-scenski prikaz ‘Savinim putem’ koji govori o velikanima srpske književnosti i vere, od osnivanja SPC-a 1219. do danas, čiji je autor pesnik Miodrag Jakšić. S Jakšićem u predstavi glume i članovi beogradske družine ‘Arte’: Bojana Urošević, Fuad Tabučić, Mihajlo Jakšić i Aleksandra Radaković kojima se pridružio učenik vukovarske Gimnazije Uroš Antić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više