Novosti

Kratko & jasno

Joвo Maнojлoвић: Пojaчaнo aктивни

Tрoшкoви рeaлизaциje идeja и прojeкaтa су свe виши, кaжe прeдсjeдник ВСНM-a Koпривничкo-крижeвaчкe жупaниje

Large mini cirilica

Kakvo je trenutačno stanje u srpskoj zajednici Koprivničko-križevačke županije?

Moglo bi se reći da je OK: nakon smanjenja pandemijskih pritisaka, pojačane su sve aktivnosti, pa i provođenje projekata i obilježavanje značajnih datuma. No trend iseljavanja u potrazi za boljim uvjetima života i rada nastavlja se podjednako među Srbima i među Hrvatima, unatoč tome što radi rata u Ukrajini više nije tako intenzivan. U dijelu općine Rasinja još ima problema s vodoopskrbom, pogotovu za tamošnje OPG-ove: nekakvih pomaka ima, ali je cijeli proces prilično kompleksan i dugotrajan, pa ćemo tek vidjeti hoće li i kolikih pomaka nabolje biti.

Recite nam nešto konkretnije o tome kako je ukidanje mjera vezanih uz širenje koronavirusa utjecalo na rad VSNM-a kojem ste na čelu?

Osmišljavamo intenzivno kako obilježiti krsne slave naših mjesta, primjerice Vidovdana u Velikom Pogancu. Pored toga, pripremamo sportske igre između pet vijeća sjeverozapadne Hrvatske, koje će se održati 18. juna u Čukovcu; domaćin natjecanja se mijenja svake godine, a lani je to bio baš Veliki Poganac. Tada je u sve bio uključen SK Viktorija iz Vojakovca, kao dio Sportskog društva Srba u Hrvatskoj. Članovi tog kluba imaju veliku volju za sudjelovanje u organiziranim druženjima, pa vjerujemo da ni ove godine neće biti problema s popunjavanjem ekipa sportskih susreta naših vijećnika. Do sada smo već obilježili stradanje našeg naroda u koprivničkoj Danici, prvom NDH logoru, a prisjetili smo se i žrtava ustaškog masakra u Gudovcu. Budući da su nam druženja ove zime još bila ograničena, osmislili smo nagradnu igru vezanu uz izradu kalendara, pa su nam pripadnici naše zajednice slali slike i fotografije, a mi smo nagrađivali najuspjelije. Slično tome, djeca koja tradicionalno sudjeluju u blagdanu Sv. Save slala su nam svoje duhovne pjesme i zauzvrat dobivala poklon-bonove. U povodu Vaskrsa smo pak za mališane organizirali nagradnu igru nazvanu "Ćirilična pisanica".

       Što se tiče brojnog stanja ovog dijela naše zajednice, prave ćemo podatke znati kad stignu rezultati popisivanja stanovništva, pa ćemo tada započeti s planovima vezanima uz organizaciju manjinskih vijeća, pogotovu s obzirom na to da je sljedeća godina izborna. Nastojat ćemo što bolje pokriti sve sredine u kojima imamo pravo na vijeće ili bar na predstavnike; nažalost, jedno vijeće u ovom mandatu nismo uspjeli formirati zbog loših međuljudskih odnosa. Važno nam je, jasno, i obrazovanje na srpskom jeziku i pismu, pa se tako nastavni model C sprovodi u Velikom Pogancu, gdje broj učenika nije toliko velik, ali se nastava redovito održava. Uključili smo se u animiranje učenika i roditelja, pa se nadamo da će se za takav oblik nastave skupiti dovoljan broj polaznika i u Sokolovcu. Pri kraju je izrada idejnog projekta srpskoga kulturnog centra u Velikom Pogancu, koji namjeravamo realizirati u etapama. Pored toga, Vijeće nastoji osigurati novac za uređenje društvenog doma u Prnjavoru, a to činimo u suradnji s općinskim vlastima Sokolovca i Srpskim narodnim vijećem. Kako su sredstva za obnovu društvenog doma u Velikim Sesvetama već tu, nastojat ćemo i ondje što više toga urediti.

Surađujete li i inače s lokalnom vlašću?

Da, imamo solidnu suradnju sa županijskom, iako su sredstva što ih dobivamo godinama ista, a troškovi realizacije ideja i projekata su sve viši. Korektna je suradnja s gradskim i općinskim vlastima, premda bi se neki predsjednici naših vijeća mogli s više volje angažirati u predlaganju i ostvarivanju programa. Jasno, na temelju realno osmišljenih planova. Kako križevački VSNM ima svoj prostor, budžetska sredstva i ideje, lakše im je tražiti pomoć gradske vlasti. Vijeće u Koprivnici nema svoj prostor, pa smo inicirali da predsjednik zatraži to pravo od Grada; u Sokolovcu imamo prostor i bogat fundus, pa ondje nastojimo uspostaviti knjižnicu. Načelnik i donačelnik Rasinje imaju dobru volju da nam pomognu, no sredstva te općine nisu dostatna da se za njih izborimo. To ćemo možda, uz još dva naša vijećnika, moći nakon dopunskih izbora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više