Novosti

Kronika

Joвo Maнojлoвић: Привукли смo млaдe

Moj зaмjeник у ЖВСНM-у je Aлeксaндaр Бojaнић, млaд и висoкooбрaзoвaн чoвjeк снaжнe вoљe и с пунo идeja дa пoмoгнe и зajeдници и циjeлoм друштву, кaжe Joвo Maнojлoвић, прeдсjeдник ЖВСНM-a Koпривничкo-крижeвaчкe жупaниje

Bywkxmop07jggvsmz54b236h8bz

Jovo Manojlović

Je li novi saziv ŽVSNM-a Koprivničko-križevačke županije, izabran prije pola godine, već dobro uhodan?

Naše je vijeće nakon posljednjih izbora ostalo u sličnom sastavu, samo što smo u rad uspjeli uključiti i mlađe lјude u naseljima u kojima dotad nismo imali predstavnike, a to nam je donijelo bolјu vidlјivost unutar zajednice te veću učinkovitost u radu. Tako je među novim licima i moj zamjenik Aleksandar Bojanić, mlad i visokoobrazovan čovjek snažne volje i s puno ideja da pomogne našoj zajednici i cijelom društvu.

S kakvim se problemima suočavaju Vijeće i zajednica?

Vijeće već dugi niz godina funkcionira po uhodanom modelu, uz podršku županijskih vlasti u provođenju određenih programskih aktivnosti. Problem je jedino to što se unutar zajednice još uvijek ne razumije dobro uloga vijeća, pa nas se nerijetko doživljava kao političku stranku. Takva nam percepcija otežava rad, jer nam se mnogi teže pridružuju uslijed prevladavajućeg negativnog imidža hrvatskih političara i politike. Muči nas, naravno, i to što se za sve nedaće u ovoj državi gotovo redovito krivi naša manjinska zajednica.

Kakvi su prioriteti ŽVSNM-a?

Naše su aktivnosti brojne, od obilježavanja krsnih slava i drugih zajednici važnih datuma i blagdana do redovite pomoći i podrške gradskim i općinskim vijećima i našim institucijama u Županiji. Pored toga što održavamo komemoracije za naše žrtve u Drugom svjetskom ratu te u Bljesku i Oluji, organiziramo posjete mjestima i objektima značajnima za kulturu i historiju hrvatskih Srba. Tu su, naravno, natječaji putem kojih nastojimo realizirati kapitalne projekte vezane uz komunalnu infrastrukturu i društvene objekte ondje gdje žive pripadnici zajednice, pri čemu mnoge stvari i zbivanja organiziramo u suradnji sa SPC-om. To će nam i dalje biti prioriteti, ali ćemo posebno predano raditi na tome da u rad vijeća uključimo što više ljudi, pa da i tako u još većoj mjeri pridonesemo društvu u cjelini.

Napreduje li se s rješavanjem komunalnih i infrastrukturnih problema?

U posljednjih par godina napredak se ponajprije vidi u asfaltiranju putova i cesta, konkretnije u Velikim Grabičanima, u Velikim i Malim Sesvetama, u Vujićima Vojakovačkim. Asfaltnom cestom su spojeni Belanovo Selo i Ivančec, a rekonstruirana je ona između Duge Rijeke i Ludbreškog Ivanca. U nadležnim nam službama kažu da će se takva dinamika nastaviti sve dok svako naselje u Županiji ne bude imalo asfalt i bilo priključeno na vododopskrbnu mrežu, radi čega se u Koprivnici upravo izrađuju aglomeracijski planovi za zajednički sustav javnog vodovoda i odvodnje.

Kako rade ostale organizacije, ogranci i institucije zajednice unutar Križevačko-koprivničke županije?

Naša je zajednica uglavnom organizirana kroz manjinska vijeća - općinska, gradska i županijska. U ovom dijelu Hrvatske općinska su nam u Sokolovcu i Rasinji, a gradska u Koprivnici i Križevcima. U Rasinji imamo i ‘svog’ donačelnika, Nikicu Štibića, koji nam uvelike pomaže u rješavanju mjesnih problema. U sklopu Prosvjetina pododbora u Velikom Pogancu, djeluje Društvo izvornog folklora Zavičaj. Naravno, SPC je neodvojiv od naše zajednice, pa konstantno i dobro surađujemo s koprivničkim parohom Radovanom Dimitrićem, velikopoganačkim Branislavom Todorovićem i križevačkim Đorđem Filipovićem. Ne smijemo zaboraviti da je u ovoj hrvatskoj županiji i naša svetinja, manastir Uspenija Presvete Bogorodice u Lepavini.

A koliko učenika pohađa pravoslavni vjeronauk i nastavu po tzv. modelu C?

Vjeronauk se održava u školama u Rasinji, Velikom Pogancu i Sokolovcu, a taj izborni predmet sluša sveukupno tridesetak đaka. Nastavu po modelu C pohađa pak desetak učenika tih škola, dok u drugim županijskim obrazovnim ustanovama nije uspostavljen ni pravoslavni vjeronauk ni nastavni model C.

Što očekujete i planirate u novoj godini?

Planova je dosta: pored redovitih aktivnosti, namjeravamo se bolje povezati s našim ljudima izbjeglima devedesetih. Organizirat ćemo veliku komemoraciju stradalima u ustaškom logoru Danica u Koprivnici, a očekuje nas i niz aplikacija za zove projekte i natječaje. Tu je i promocija knjige ‘Iz povijesti Srba Koprivničko-križevačke županije’ koju smo sufinancirali i za koju se nadamo da će se što prije naći pred očima što širega čitateljskoga kruga.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više