Novosti

Rabljena sedmica

Juriš na Finsku

Još prošlog tjedna činilo se nevjerojatnim da Hrvatska može pogoršati odnose s Finskom. A onda se oglasio Zoran Milanović...

Large rabljena

Milanović je uspio uzbuniti i Finsku

Zamjene

Od silnih najava rekonstrukcije Vlade, a spominjali smo je i ovdje mnogo puta, od predviđanja o brojnim ministrima koji će postati prekobrojni, prognoze su se sada, negdje na sredini tjedna, zaustavile tek na tri zamjene. Iz Vlade će otići potpredsjednik Boris Milošević i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović jer su pod Uskokovom istragom te Tomislav Ćorić koji će biti predložen za viceguvernera HNB-a. Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a, u Vladu će ući umjesto Miloševića, na Aladrovićevo će mjesto uskočiti HDZ-ovac iz Novske Marin Piletić čije ime u nacionalnoj politici ne znači mnogo, dok će Ćorića zamijeniti Davor Filipović. Debakl na izborima za zagrebačkog gradonačelnika očito mu se nije negativno odrazio na poziciju u stranci. Već je postavljen na čelo nadzornog odbora Hrvatskih šuma i u nadzorni odbor Ine. Ovo će, dogodi li se, samo potvrditi da je riječ o čovjeku od posebnog premijerova povjerenja. Mediji nagađaju da se Plenković odlučio za manje ambicioznu verziju rekonstrukcije zbog najnovijih napada Zorana Milanovića koji su, po tom scenariju, homogenizirali HDZ-ovce, a navodno i produžili ministarski vijek Marija Banožića, ministra obrane. Banožić je, naime, omiljena Milanovićeva meta, njegovom bi eventualnom smjenom premijer dao naslutiti kako mu je omraženi lik s Pantovčaka u pravu kad ga napada. Kako se sada čini, enormnim količinama ogorčenja Banožićevim djelom Milanović mu je produžio politički život.

 

Oslobađanje

Kad smo već kod Plenkovića, zadarski Općinski sud objavio je da su oslobađajuće presude Mladenu Ćustiću i Hrvoju Vrkiću postale pravomoćne. Policija ih je prijavila jer su u siječnju, ispod najave Plenkovićeva dolaska u Zadar, na Facebook-stranici Kalelarga Zadar objavili "uvredljive i omalovažavajuće komentare". Ćustić je predložio da se prvog čovjeka Vlade "i njegove poltrone" dočeka pokvarenim jajima, uz opasku kako "nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", dok je Vrkić napisao: "Udri munjo, pukni grome... zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini?" Policija je, uglavnom, smatrala da su vrijeđanjem i omalovažavanjem premijera narušili javni red i mir, ali sud je zaključio kako je riječ o legitimnom obliku građanskog izražavanja nezadovoljstva. Odnosno, da svaki građanin ima pravo kritizirati političare i da kritika "smije biti i neobjektivna i uvredljiva".

 

Kazne

Uz tradicionalne kriminalce poput ubojica, dilera i lopova širokog spektra, crnu kroniku u Hrvata odavno uspješno ispunjavaju uglednici raznih profila. Eto, samo ovog tjedna smo, na primjer, doznali da je Dinko Mikulić, bivši ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje i bivši pomoćnik ministra branitelja u vladi Zorana Milanovića, nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog primanja mita, a sud mu je odredio i obavezu vraćanja 1,3 milijuna kuna stečenih kaznenim djelom. Uz to, dužan je platiti 136 tisuća kuna. On je još 2005. godine uzeo mito od Branka Dretara čiji su stanovi, piše dnevna štampa, "bili ponuđeni za stambeno zbrinjavanje branitelja". Već zaboravljeni Mikulićev slučaj poslužio nam je kao uvod za vijest o Zlatku Pinjuhu, načelniku Općine Čeminac. Uhapšen je jer ga dvije najbliže suradnice terete da ih je ucjenjivao kako bi svjedočile u njegovu korist u postupku započetom još u prosincu 2020. godine. Sud ga je pustio na slobodu uz zabranu komuniciranja i približavanja svjedocima, a kako su mu svjedokinje bliske suradnice, on ih je ingeniozno iz nove općinske zgrade premjestio u staru, napuštenu prije četiri godine. U slučaju iz 2019. godine tereti ga se za subvencioniranje stambenih kredita sinovima s po tisuću kuna mjesečno na deset godina. Tada je i izbačen iz HDZ-a. Pojavila se i informacija da je Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, nešto malo bespravno gradio u zgradi u strogom centru grada u kojoj živi. U skladu s novim stranačkim trendovima, Đogaš, kao ni ministar graditeljstva Ivan Paladina, nije član stranke. Čini se kako Plenkovićevi izbori ne mogu biti sasvim "čisti" čak i kad ih ne bira u krugu poslušnika s poželjnom knjižicom.

 

Finska

Milanović ne želi Finsku i Švedsku u NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini, pa je izazvao mali diplomatski skandal. "Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nijemci, ako mogu i hoće, ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promijeni izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO", izgovorio je Milanović. I izazvao omanji diplomatski skandal. Mediji javljaju da je finski šef diplomacije Pekka Haavisto nazvao Gordana Grlića Radmana i izrazio mu zabrinutost zbog predsjednika, a isto će, prema najavama, uraditi i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde. Milanović se u predsjedničkom mandatu očito odlučio politički ugnijezditi tamo gdje po koječemu pripada i pritom oteti HDZ-u dio glasačkog tijela. Ako je suditi po Ljubi Ćesiću Rojsu, kao reprezentantu HDZ-ovaca kojima je Plenković premekan, Milanoviću ide odlično, trenutno je najglasniji desničar u Hrvatskoj. A na evropskoj i svjetskoj sceni ionako nije bitan, kao ni cijela država, pa ne gubi mnogo. Samo drugima stvara probleme. Na primjer, ministrima koji će morati razgovarati s Grlić Radmanom. I eto, još unazad nekoliko dana činilo se da nema nikakve šanse za pogoršanje odnosa između Hrvatske i Finske. A onda je Milanović zinuo.

 

Nesreća

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić tvrdi da je žrtva medijskog linča i poručuje kako zna tko stoji iza njega. A oni, skriveni kreatori linča, po Dekanićevu sudu priželjkuju samo jedno – prijevremene izbore. Dekanić je, prema prvim informacijama, bio pripiti suvozač u nesreći koju je, sa službenim županijskim automobilom, izazvao njegov rođak. No u medijima su se pojavile brojne sumnje u autentičnost priče, neimenovani par koji je, kako veli, odmah stigao na mjesto nesreće kaže da je županijskim automobilom upravljao itekako pijani župan, navodno je čak i žena u čiji se automobil zabio rekla nešto kao – to je župan, ne zovite policiju. Škrte informacije iz policije ne otkrivaju previše detalja. Službeno, automobilom je upravljao trijezni županov rođak. Neslužbeno, vozio je župan pa je, kad je vidio što je uradio, pozvao rođaka da dojuri na mjesto nesreće. Što je istina, znaju samo akteri.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više