Novosti

Politika

Juriš u prošlost

Prigodom obilježavanja godišnjice mirnog preuzimanja kasarne JNA u Koprivnici i Dana koprivničkih ratnih veterana, održan je taktičko-tehnički zbor HV-a zbog kojeg je dio građana prozvao lokalne političare i braniteljske udruge

Omxuyhp8w8nvx6x1bhccy3k3rc8

Panzer haubica 155 mm PzH 2000 (foto www.glaspodravine.hr)

Prigodom obilježavanja godišnjice mirnog preuzimanja kasarne JNA u Koprivnici i Dana koprivničkih ratnih veterana, na glavnom gradskom trgu održan je taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske. Od više različitih tipova vojne opreme i naoružanja građana je najviše zainteresirala famozna haubica njemačke proizvodnje PzH 2000. Nešto manje zanimanja su pokazali za izviđačko vozilo Humvee i haubicu kalibra 122 mm.

Lokalni su mediji zbor prikazali kao manifestaciju najmodernijeg ratnog arsenala, ali dio građana je zbog zbora izrazio negativne reakcije, ponajviše putem društvene mreže Facebook. Prozivali su lokalne političare i braniteljske udruge, smatrajući da novac poreznih obveznika treba utrošiti u humanitarne, a ne u vojne svrhe, pišući da ideal društva treba biti mir, a ne rat. Pritom su mnogi isticali da većinom nije riječ o suvremenom nego o zastarjelom oružju.

‘To nije baš nikakvo moderno naoružanje. To je šrot kojeg njemačka vojska ima viška i to je nepotrebno u današnje vrijeme. Oni koji su odlučili o tome da se taj šrot kupi ili iznajmi, nisu odgovorni političari ni odgovorni roditelji. To ne donosi radna mjesta, hranu ni bolju budućnost. Od toga svega neće biti mira na Balkanu’, komentar je Radovana iz Varaždina o njemačkoj haubici. Jedna građanka ustanovila je da se na ‘glavnom koprivničkom trgu nalazi njemački otpad u vlasništvu hrvatskog naroda’.

Spomenuta njemačka haubica PzH 2000 s promjerom cijevi od 155 mm zapravo je stara više od deset godina, a službena proizvodnja prvih modela počela je davne 1998. godine. Još je gori slučaj s drugom haubicom, onom od 122 mm koja je sovjetske proizvodnje, prvi je put bila u upotrebi šezdesetih i sedamdesetih godina, a korištena je i u bivšoj JNA. Što se tiče američkog višenamjenskog vozila Humvee, ono je staro više od 20 godina, njegova izrada je započela još 1984., a američka vojska zamjenjuje ga vozilom marke JLTV. Višecijevni bacač raketa, koji je isto kao i spomenuta tehnika nazvan modernim vojnim proizvodom, sovjetske je marke i koristi se od 1960. godine. Po svemu sudeći, izgleda da je većini vojnog arsenala s koprivničkog trga mjesto u muzejima starina, a ne u javnim gradskim prostorima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više