Novosti

Kronika

Jутaрњa шкoлa

Сaтoви српскoг jeзикa и грaмaтикe тe пjeвaњa eтнo-склaдби с пoдручja циjeлoг Бaлкaнa учит ћe oснoвнoшкoлци у склoпу дjeчje сeкциje зaгрeбaчкoг пoдoдбoрa СKД-a "Прoсвjeтa"

Large miroslav anti%c4%87

Tko želi učiti pjesme Mike Antića, neka se javi

Zagrebački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pokrenuo je dječju sekciju "Jutarnja škola" za osnovnoškolce. U skladu sa svim epidemiološkim mjerama, namjera je organizatorica da povremeno vikendom održavaju satove iz srpskog jezika i gramatike te satove pjevanja etno-muzike s područja cijelog Balkana. Jutarnja škola namijenjena je zagrebačkim osnovnoškolcima koji će učiti o književnosti za djecu na primjerima srpske književnosti, ali će ujedno razvijati ljubav prema balkanskoj tradicionalnoj baštini na kreativan i suvremen način, navode organizatorice. Učiteljice u Prosvjetinoj školici su profesorica srpskog jezika Valentina Vukobratović Pipinić, i etnomuzikologinja, voditeljica zbora ZborXop Jovana Lukić.

U subotu 17. aprila održana je probna školica u prostorijama zagrebačkog pododbora u Preradovićevoj 18. Prema riječima učiteljice Pipinić, djeca su bila zainteresirana za razna znanja iz književnosti, ali i za igru kakva nije predviđena u školama, gdje je sve podređeno programu i nastavnim jedinicama. Ona kaže da sekcija ima školsku osnovu, pa djela i pisce obrađuju školski, ali se na tim primjerima uči o sreći, smislu života, reformi jezika i slično.

- Na prvom času smo imali kviz iz gramatike, zatim pitanja o životinjskom svijetu, kako bi se djeca opustila i upoznala. Prešli smo na obradu pjesme "Jedra" Miroslava Mike Antića, govorili smo o tome što je sreća za autora, a što za svakog od nas. Tu je bilo jako kreativnih odgovora - kazala je učiteljica Pipinić.

Ukoliko bude interesa, u Jutarnjoj školi učit će se i ćirilica. Učiteljica srpskog kaže da neka djeca podjednako dobro znaju latinicu i ćirilicu, no većina ih se samo nekoliko puta u životu susrela s drugim pismom.

Škola za najmlađe održavat će se povremeno u prostorijama Centralne biblioteke u Preradovićevoj 18. Broj đaka je uslijed protuepidemioloških mjera ograničen. Stoga, tko god želi naučiti stihove Mike Antića, Duška Radovića ili pak želi autentično zapjevati tradicionalne pjesme - neka ostavi podatke u Facebook sandučić zagrebačkog pododbora ili neka piše na prosvjeta18@gmail.com.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više