Novosti

Kultura

Prednovogodišnje zagrijavanje uz ZborXop

Mnogo posjetilaca, a naročito mladih, skupilo se jučer u dvorani biblioteke zagrebačke Prosvjete kako bi uživali u pjesmi i svirci ZborXopa, muzičkog ansambla koji djeluje pri zagrebačkom pododboru ovog srpskog kulturnog društva

ZborXop se na prednovogodišnjem koncertu predstavio s desetak etno pjesama, u različitim pjevačkim sastavima te uz muzičku pratnju, dok je mladi umjetnik Goran Vinčić prezentirao ulomke književnih djela. Sve to dobilo je zdušnu podršku i aplauze publike, koja se na kraju koncerta imala prilike počastiti slasticama i žesticama.

Voditeljica ZborXora Marta Kolega zadovoljna je koncertom, a na pitanje 'Novosti' kako ocjenjuje ono što je urađeno u proteklih godinu dana, ističe da je najvažnije da je zbor dobio nove pjevače. 

- Sad nas ima 15, s tim da nekoliko ljudi nije moglo nastupiti, a od ranije nas prate i dva muzičara - rekla je Kolega i naglasila činjenicu da su članovi ansambla sa svih strana.

ZborXop je tokom godine održao nekoliko koncerata.

- Nastupili smo ljetos na Street open stage festivalu u bašti jednog kafića u centru grada. Riječ je o našoj inicijativi jer je to kafić kojeg posjećujemo nakon proba i tamo nastavljamo pjevati. Koncept festivala, na kojem je sudjelovalo više grupa, bio je takav da je svatko tko pjeva etno mogao doći na scenu i otpjevati nešto - dodala je Kolega.

Osim toga, imali su i nekoliko nastupa u Prosvjeti, za Valentinovo, u martovskom programu 'Proljetna rapsodija' zajedno s dramskih studijem EHO, a uveličali su i nekoliko drugih događaja – pjesničku večer Tatjana Lukić ili predavanje Mirjane Trošelj o kamenim monolitima koji simboliziraju plodnost žena

- Nadamo se da ćemo nastaviti praksu pjevačkog praćenja događaja u Prosvjeti, kazala je Marta Kolega.

ZborXor sada ima repertoar od dvadesetak pjesama.

- Kako su se mijenjali članovi, tako su se izmjenjivale i pjesme. Pohađali smo radionicu vojvođanskih pjesama Sanje Ranković, a par nas je bilo na radionici Svetlane Spajić - rekla je voditeljica zbora i dodala da se probe održavaju jednom tjedno te da se prije koncerta vježbalo tri puta tjedno po tri sata. Kolega je dodala da ZborXor sada ima dosta članova, zbog čega se ovaj etno ansambl pretvorio u pravi zbor.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više