Novosti

Politika

Kajtazi: Rom sam, treba li mi kao potvrda zlatni zub?

Nisam mjerio krvna zrnca, tako da takvo što nisam nikad pitao svoje roditelje, ali znam da sam autor prvog "Romsko -hrvatskog i hrvatsko – romskog rječnika", komentirao je zastupnik Veljko Kajtazi za Novosti tvrdnje Zorana Milanovića

Large kajtazi

Veljko Kajtazi (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

"Ako ćete stavit klimu na 25, prodajte ju Romima, oni će nešto napraviti s tim, oni su vrlo spretni u tomu“, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović, komentirajući odluku Vladinog savjeta za uštedu energije.

Milanović je, potom, kada su mnogi u toj izjavi prepoznali nemušt jezik uperen prema romskoj zajednici, htijući pojasniti izrečeno, još nemaštovitije bocnuo zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija: "Gospodin Kajtazi, prvo je uopće pitanje je li on Rom, hajde prokopajte to koliko je on stvarno Rom" (...)"Idi se okupaj. U moru, da ne ispadne da vrijeđam." (...) Da, Romi se bave tim stvarima, nisam rekao da kradu. Što se dogodilo u Hrvatskoj otkad je on zastupnik Roma, na njihovom društvenom statusu, obrazovanju? Što se promijenilo? Što je on napravio za Rome? Za sebe je napravio", rekao je Milanović.

Zapleo se, dakle Milanović o jezik, proziva na sve strane, no između redaka možemo preciznije tek nagađati o motivima takvih izjava. Nazvali smo stoga zastupnika Kajtazija, koji nam je, već pripremljen na naše pitanje, izjavio da ne zna što se krije u pozadini izjava, podsjetivši ipak da je predsjednik trenirao boks, a ne, poput njega, karate.Poruku da se okupa u moru, Kajtazi je ilustrirao zgodom iz 2011. godine kada je prilikom poziva na razgovor uoči sastavljanja nove SDP-ove vlade i upoznao ondašnjeg premijera, a danas predsjednika Milanovića. Kajtazi se prisjetio da je on stigao na razgovor u odijelu, dok je Milanović bio odjeven u trenirku.

- A možda je pomislio da ja, s obzirom da se 12 godina aktivno bavim romskom problematikom, ne stignem otići na kupanje. No ako tako revno prati moj rad očito, trebao bi znati, da je do mog ulaska u Sabor, romska manjina praktički bila nevidljiva – kaže nam Kajtazi.Pomalo smo došli i do pitanja: u smislu koliko je zastupnik Kajtazi Rom, kako je na to aludirao predsjednik Milanović.

- Ja nisam mjerio krvna zrnca, tako da takvo što nisam nikad pitao svoje roditelje, ali znam da sam autor prvog "Romsko -hrvatskog i hrvatsko – romskog rječnika". Na skupovima se uvijek obratim okupljenima na romskog jeziku. Dakle ono što znam jest to da sam doista Rom, ali ne znam što bi bilo dodatna potvrda toga: zlatni zub, ili možda neki lančić, zlatni sat?, pečatnjak na šaci kao što nose neki drugi? – zapitao se Kajtazi.

Ovaj nam je zastupnik potom nabrojao uspjehe romske manjina, ali ne za vrijeme Milanovićevog, već u zadnja dva mandata:

- Kada sam završio svoj prvi mandat 2015, Savez Roma u RH “Kali Sara“, dobio je svoj prostor u centru Zagrebu. Nadalje, nije mi poznato da je za vrijeme Milanovićeve vlade neki Rom bio pomoćnik ministra ili državni tajnik ili ravnatelj neke institucije. No u zadnja dva mandata mi imamo više savjetnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, imamo vanjske članove Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kao i u Odboru za ravnopravnost spolova – nabrojio je Kajtazi.

- Izgradili smo u međuvremenu Romski memorijalni centar Uštica, imamo jednu od najboljih knjižnica zahvaljujući operativnom programu za nacionalne manjine za vrijeme ove Vlade. Neka predsjednik Milanović kaže svima što je on za vrijeme svoje vlade učinio za Rome? Samo mogu reći da smo u to vrijeme imali 12 studenata romske nacionalne manjine, a danas ih imamo iznad sedamdeset – ističe Kajtazi.

Pitamo ga kako se trenutno nosi s problemom deložacije četredesetak romskih obitelji u Novom Vinodolskom i najavljenoj u zagrebačkim Strugama? Kajtazi nam kaže da su uspjeli, zahvaljujući Ministarstva graditeljstva, za prvospomenute obitelji privremeno pronaći određene stanove.

- Pokušavamo to ubrzati, a što se tiče deložacije Roma u Strugama i Čulinečkoj u Zagrebu, nastojat ćemo im osigurati privremeni smještaj u prihvatilištu u Kosnici i određenim stanovima, no još o tome pregovaramo s nadležnima, ali sve ću dati od sebe da pronađemo najbolje rješenje – zaključio je Kajtazi, pozvavši sve koji misle da mogu i žele pomoći Romima na komemoraciju u Ušticu, kraj Jasenovca, 2. kolovoza, povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više