Novosti

Kronika

Kako ih približiti?

Panel diskusija "Izazovi i perspektive obrazovanja u Vukovaru": U Vukovaru, među Hrvatima i Srbima, 75 posto do 79 posto građana smatra da je model B školovanja najbolji, ali interakcija među učenicima je slaba

Large 111

Sudionici rasprave u Vukovaru

Panel diskusija "Izazovi i perspektive obrazovanja u Vukovaru" održana je 8. oktobra u Gradskom muzeju Vukovar, u organizaciji Europskog doma Vukovar i Fondacije Friedrich Ebert iz Zagreba. Profesorica Dinka Čorkalo Biruški s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavila je rezultate dvije studije koje pokazuju da su međuetnički stavovi djece i roditelja u Vukovaru lošiji nego u drugim međuetničkim sredinama. Studija rađena u decembru prošle godine, na uzorku od 1.568 učenika i 2.000 roditelja, pokazala je da hrvatska i srpska djeca u Vukovaru između sebe ne gaje prisne odnose.

"Dvije trećine, točnije 71 posto djece, nema ni jednog najboljeg prijatelja iz druge vršnjačke grupe, govorim o tri najbolja prijatelja. To nije ni izbliza tako u drugim višeetničkim zajednicama", kazala je Čorkalo Biruški, a prenijela je HINA.

Pozivajući se na rezultate studije dodala je da u Vukovaru, među Hrvatima i Srbima, 75 posto do 79 posto građana smatra da je model B školovanja najbolji te da taj podatak mora biti uvažen. Model B znači dvojezičnu nastavu, tj. izvođenje nastave prirodoslovne skupine predmeta na hrvatskom jeziku, a društvene skupine predmeta na jeziku pripadnika nacionalne manjine. Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu naglasio je da bi srpska i hrvatska zajednica u Vukovaru trebale učiniti napor da više uče jedni o drugima.

"Pravo nacionalnih manjina na obrazovanje ne predstavlja nikakav problem jer to pravo pripada pojedincima kao pripadnicima neke zajednice. Kada govorimo o obrazovanju, o funkcioniranju toga prava odlučuju roditelji za njihovu djecu. Dok postoji interes roditelja da se njihova djeca obrazuju na jeziku i pismu njihove zajednice, to ne bi nikome trebalo predstavljati problem", rekao je Tatalović. Potpredsjednik Vlade Boris Milošević je kao primjer dobre prakse naveo Istru, rekavši da bi cijela Hrvatska trebala tako izgledati.

"Sigurno postoje modeli kako možemo djecu uključiti u međusobni dijalog. Struka bi trebala predložiti koje su to točke, je li to kroz sport ili nešto drugo. Na politici je da stvara okvir jednog tolerantnog društva gdje ćemo uključiti sve zainteresirane i tako stvoriti okvir za dijalog", rekao je Milošević, kako prenosi HINA.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više