Novosti

Društvo

Zekanović Fejsbukom, vandali skokom

Nakon što je zastupnik Hrvatskih suverenista digao hajku na Facebooku, oštećene su dvojezične ploče u općini Biskupija

Large intrigator  anja

Prebojani ćirilični natpisi (foto Srbi.hr)

Nakon što su Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista i pratitelji njegove Facebook-stranice potpalili vatru na društvenim mrežama, u noći sa subote na nedjelju 4. aprila, na katolički Uskrs, uništene su tri tek postavljene dvojezične ploče s natpisima mjesta u općini Biskupija kraj Knina.

Saborski zastupnik je 30. marta objavio fotografije upravo ovih dvojezičnih ploča s nazivima zaselaka ove dalmatinske općine. Posve lažno i zlonamjerno predstavio je ustavno pravo srpske nacionalne manjine kao eksces. Obratio se predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, poručujući im da predlože promjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjima koje su "zajedno izglasali HDZ i SDP". Njegova objava zaradila je preko 1.500 lajkova, a podijeljena je gotovo 250 puta.

Milan Đurđević, načelnik Općine Biskupija, kaže da je sve bilo u redu dok Zekanović nije obznanio da su ćirilično-latinične ploče postavljene. Općina je dobila sveukupno 12 ploča, ali u nastradale tri najfrekventnije, koje se vide sa županijske i državne ceste. Nepoznati počinitelji prebojili su ćirilične oznake za lokalno groblje te nazive zaselaka Grubnići, Dokići, Jovići, Čelebićani, Smiljanići, Mirkovići i Zarači. Na jednoj ploči je ispisano ustaško slovo "U", dok je na cesti pored ploče ostavljena poruka "M...u vam jebem".

Đurđević objašnjava da postupno i sporo provođenje prava na dvojezičnost u Biskupiji te susjednima Erveniku i Kistanjama traje desetak godina – od prvih ploča na zgradi općine i mjesnih odbora pa do ovih najnovijih.

- Većina ljudi neće dozvoliti sebi da stane pored te ploče i da je ošteti, nego postoji mala grupa koja to radi. Mi smo se dogovorili sa župnikom, s udruženjima branitelja i sa stanovnicima koji su bez problema odobrili i pozdravili postavljanje ploča. Ne bih ništa nagađao niti remetio policijsku istragu. Ako ovo policija uspije riješiti, to će biti veliki korak - kaže Đurđević.

Dodaje da ovaj incident ne utječe na odnose lokalnih Srba i Hrvata i uvjeren je da mještani Biskupije za ovo nisu odgovorni. Do kraja ovog tjedna oštećene dvojezične ploče bit će obnovljene. Načelnik kaže da je činjenica da lokalni Srbi "ne žive od ćirilice, kao što neki kritičari kažu".

- Ne hranimo se slovima i pločama, ali ne radi se samo o tome. Ako se netko može popeti na zadnje noge zbog toga i ako mu smeta sve što ima veze s nama, pitanje je koliko on tolerira postojanje Srba na ovom području. Smeta mi osjećaj da bismo trebali biti sretni samo zato što smo živi. To nije smisao. Moramo se izboriti za drugačije društvo - poručuje Milan Đurđević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više