Novosti

Društvo

Penavina farsa

To je sve farsa kojoj je cilj da Penavina politička garnitura ostane na vlasti, ocenjuje SDSS-ov gradski većnik Srđan Kolar odluku Gradskog veća da nema preduslova za dvojezične table u Vukovaru

Large dragana intrigator

Vukovar (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Da od kolektivnih prava Srba u Vukovaru i dvojezičnih latinično-ćiriličnih tabli nema ništa, bilo je jasno pre desetak dana, kada su gradonačelnik Ivan Penava i njegova većina u Gradskom veću presudili da se za to još nisu stekli preduslovi. Koji su to preduslovi i kako se meri "dostignuti stepen razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga" između Hrvata i Srba u Vukovaru, nije jasno.

SDSS-ov gradski većnik Srđan Kolar kaže da nije bilo sluha ni za parcijalno postavljanje tabli na mestima gde Srbi čine većinu. Zato smatra da je vukovarska vlast zaključkom samo ispunila formalnu obavezu prema Ustavnom sudu, bez ikakve namere da proširi prava Srba.

- To je sve farsa kojoj je cilj da Penavina politička garnitura ostane na vlasti. Prava srpske zajednice su mrtvo slovo na papiru, a mi kao politički predstavnici doživljavamo optužbe da sejemo mržnju i da učimo svoju decu da mrze sve što nije srpsko jer insistiramo na nastavi u školama po modelu A, tj. na srpskom jeziku i pismu. Govori nam se da smo pretnja miru, a mi samo pozivamo na poštovanje Ustava, zakona kao i odluka Ustavnog suda, dok se aktuelna gradska vlast postavlja iznad svega - kaže Kolar.

U svojim konfuznim izjavama Penava govori i o popisu stanovništva iz 2011. godine čije rezultate ne priznaje, sumnja u verodostojnost predstojećeg popisa jer će među popisivačima biti i Srbi, a posebno ističe neprocesuiranje počinilaca ratnih zločina tvrdeći da se ti postupci sistematski odgađaju što smatra zapostavljanjem "osnovna ljudskih prava, prava na ljudski život, dostojanstva i slobode". "Za ubijene, nestale i Vukovarce zatočene po logorima, niko nije odgovarao. Ići s podizanjem prava, za koja bih prvi glasao, u trenutku kada velik broj sugrađana nije dočekao svoja prava narušena tokom velikosrpske agresije na ovaj grad, bilo bi nepravedno, neljudski i nehumano", rekao je Penava.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac ocenio je da radikalna politika u Vukovaru, ako ima većinu, prava Srba može odgađati unedogled, zahvaljujući odluci Ustavnog suda koji je centralnu vlast po tom pitanju isključio. Smatra da bi se Ustavni sud trebao izjasniti o poslednjem zaključku vukovarskog Gradskog veća. "Očekujem i da gradonačelniku Penavi kažu da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vreme za proširenja nečijih prava", poručio je Pupovac.

Bivši ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk, smatra da se Srbima uskraćivanjem kolektivnih manjinskih prava nameće kolektivna krivica, koliko god to Penava negirao. "Zločine rade pojedinci i njihovo kažnjavanje nema veze s pravima kolektiva. Ako je neko počinio zločin, hrvatsko pravosuđe, koje čine većinom Hrvati, treba ga osuditi. Zbog toga što hrvatsko pravosuđe to ne radi, ne trebaju posledice toga kao kolektivnu stigmu i krivicu snositi Srbi", rekao je Bauk za N1. Takođe je istakao da "nisu Srbi, Talijani i Mađari sami sebi dali određena prava, već su im ta prava dali Hrvati". Mišljenja je da su Srbi od Erdutskog sporazuma i mirne reintegracije doprineli da se Vukovar vrati u ustavnopravni poredak Hrvatske mirnim putem i da ima puno pozitivnih primera integracije srpske zajednice, spomenuvši i podršku SDSS-a svim dosadašnjim vladama osim Oreškovićeve. Zbog toga Penavin stav da nije došlo do povećanja snošljivosti ocenjuje previše tvrdim. "Vukovar ne bi bio manje hrvatski da na četiri institucije stoje ćirilične table i da se tako na jedan minimalan i simboličan način krene s primenom prava", zaključio je Bauk.

No zaoštravanje međunacionalnih odnosa je, po mnogima, jedino područje u kojem Penava dobro pliva – manipulišući emocijama dela građana. Koliko je u tome uspešan, videće se na idućim lokalnim izborima, koji će istovremeno pokazati može li Vukovar konačno zakoračiti u budućnost.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više