Novosti

Politika

'Ne' HDZ-ovoj elektrani

Prošle nedjelje glasalo se u Pločama, na referendumu o gradnji termoelektrane na ugljen. Premda to izjašnjavanje, za koje se lokalna zajednica lani izborila, nije bilo zakonski obvezujuće, preko 60 posto Pločana dalo je svoj glas, a od toga više od 90 posto njih protiv

C3oozwudvpdsagoq1o5pnocklrc

(foto Goran Ferbezar/PIXSELL)

Prošle nedjelje glasalo se u Pločama, na referendumu o gradnji termoelektrane na ugljen. Premda to izjašnjavanje, za koje se lokalna zajednica lani izborila, nije bilo zakonski obvezujuće, preko 60 posto Pločana dalo je svoj glas, a od toga više od 90 posto njih protiv. Poduzeće Luka Ploče, nositelj projekta, inače u privatnom vlasništvu, zatim je poručilo da će ipak uvažiti referendum i odustati od termoelektrane, barem u dosad namjerenom obliku.

Kao prvi problem ispostavilo se pogonsko gorivo – ugljen je ekološki prljav energent. Širom ga Europe potiskuju iz upotrebe, osim tamo gdje plaćaju izuzetno skupe filtre za djelomično smanjenje emisije njegovih čestica. Ali to je obično vezano uz viši društveni interes, primjerice očuvanje tisuća rudarskih radnih mjesta u Njemačkoj. U Hrvatskoj više nema rudničke eksploatacije, no ima zainteresiranih uvoznih lobija da ga ovdje liferuju. A ekološki standardi takvi su nam da se investitor do referenduma nije pristao obavezati ni na zatvoreni prekrcaj ugljena u pločanskoj luci, kako se ugljena prašina tad i dalje ne bi širila po gradu.

Tako dolazimo i do pitanja konkretnog investitora: prema raznim navodima spominjanim u javnosti, a koje smo ovdje prenijeli krajem rujna prošle godine, riječ je o samom vrhu HDZ-a. Nabrajani su pritom u raznim interesnim ulogama Milijan Brkić, Domagoj Milošević, Tomislav Karamarko, lučki direktor Ivan Pavlović i Josip Jurčević, direktor poduzeća izdvojenog za termoelektranu, inače glavni kadrovik SOA-e u vrijeme Karamarkova vođenja tog tijela.

Neovisno o točnoj poziciji tih uglednika ili skrivenim inozemnim ulagačima i svima onima koji bi profitirali velikim prometom ugljenom i strujom u Pločama, ipak upada u oko da bi povoljnije bilo recimo pogoniti termoelektranu prirodnim plinom. Povoljnije, doduše, samo za tamošnje građane, u pogledu zdravlja ljudi i prirode, ali ne za ulagače koji računaju s bržim i lakšim povratom investicije. Oni su ustuknuli tek pred izuzetnim odazivom Pločana na demokratsko očitovanje i pred golemim postotkom glasova kontra ugljena.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više