Novosti

Društvo

Inicijativa za Lungomare zove građane da izađu na referendum o gradnji hotela u Puli

Glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni do 19 sati, mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma o gradnji na predjelu Lungmare bio valjan mora izaći 50 posto birača plus jedan glas

Large lungo

Prvi rezultati referenduma bit će poznati nakon 20 sati (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

U Puli su u nedjelju ujutro, u sedam sati, otvorena biračka mjesta za lokalni referendum na kojem će se Puležani izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni, kao i za izbore, do 19 sati. Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma bio valjan mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno- poslovnih građevina?". Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelene Istre i stranke Možemo, koji će nadzirati provedbu referenduma.

Inicijativa za Lungomare zove građane da izađu na referendum. "To je od izrazitog značaja za razvoj ove naše mlade demokracije u kojoj se ovo sredstvo i nije prečesto upotrebljavalo, istaknuo je Aleksej Orel, Inicijativa građana za referendum.

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u svibnju je prikupila oko 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom pa iz te inicijative tvrde da građani imaju povijesnu priliku Pulu učiniti prvim gradom s uspješnim lokalnim referendumom u Hrvatskoj.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je kao izabrani gradonačelnik dužan izaći na referendum o Lungomareu te pozvao građane da izađu i oni te iznesu svoje stajalište o mogućoj gradnji hotela Valkane.

Podsjećamo da je zbog projekta Lungomare pukla vladajuća koalicija u Puli, jer je Možemo tražio da Lungomare i dalje bude dostupan svim građanima i da se na tom predjelu ne gradi, dok su SDP i ostali stali na stranu Dragana Šolaka, investitora u projektu.

Ivana Nataša Turković, iz Građanske inicijative "Referendum ZA lungomare", rekla je u subotu u Dnevniku HTV-a da gradu Puli zamjeraju niz stvari. Prije svega, da nisu znali da je vlasništvo prešlo u privatne ruke. "Lungomare više nije za sve građane, da njegova namjena više nije sportsko rekreativna nego turističko građevinska. Također, zamjeramo da nismo informirani o bilo kakvim promjenama koje su ondje planirane i sve primjedbe su nam odbijene", rekla je.

Igor Jovin, pomoćnik pročelnice za lokalnu samoupravu Grada Pule, istaknuo je kako Grad Pula u potpunosti podržava odluku koju su vijećnici donijeli 30. kolovoza ove godine o održavanju referenduma. "Grad Pula nije protivna strana, on je neutralna strana u postupku. Temeljna zadaća Pule je osigurati zakonitost referenduma, što i čini", naglasio je. Planovi o gradnji na Lungomare počinju 90-ih godina u sumnjivoj pretvorbi i privatizaciji. Ti su planovi isplivali na površinu prošle godine kada je u Puli pala IDS-ova vlast. "Prema trenutnim prostornim planovima koji su važeći, ovdje je moguće graditi građevine ugostiteljsko turističke namjene, smještajne kapacitete kao i sportsko rekreativne. O svemu navedenom, sukladno s referendumskim pitanjem odlučivat će građani već sutra", istaknuo je Jovin.

Na pitanje kako komentira kritike da je grad na strani investitora, a ne građana Jovin govori da se on ne slaže s tom tvrdnjom. "Grad je u potpunosti neutralan i propisuje sve radnje koje su potrebne u zakonu o referendumu. Sukladno o odluci građana na referendumu, provesti će se sve daljnje radnje", rekao je.

Turković je rekla da je Lungomare oduvijek bio planiran za građane, a turistički su se sadržaji planirali negdje drugdje. "To je bio zadnji komad obale koji nam je dostupan. Planovi se ne poštuju uvijek, investitori iskorištavaju, a moramo imati na umu i nacrt novog Zakona o pomorskom dobru će omogućiti da se prilikom koncesija na plaže onemoguće građanima pristup plažama", naglasila je. Predan je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za hotel, no Jovin govori da grad neće poduzimati nikakve radnje po pitanju izdavanja lokacijske dozvole prije nego što se građani izjasne na referendumu. "Nama je referendum osiguran, što je naše ustavno pravo i dobili smo informacije koje govore da što građani odluče, to će biti i sprovedeno", rekla je Turković.

Društvo arhitekata Istre dalo je svoje mišljenje. U nekim točkama nije prihvaćeno mišljenje, ali će građani u konačnici o tome odlučiti istaknuo je Jovin. Turković je rekla da su sve struke rekle da ovo nije područje za izgradnju zato što građanima treba osigurati kvalitetan život u gradu.

Prvi će rezultati referenduma biti poznati nakon 20 sati.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više