Novosti

Politika

Mostovci na 7. nebu

Most je već proglasio svojevrsnu pobjedu. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su ranije najavljivane, unatoč rekordnom broju zaraženih, još uvijek nisu stupile na snagu, a kroz svoju inicijativu uspjeli su nabildati i rejting stranke

Large intrigator  tamara

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Nakon dva tjedna prebrojavanja, članovi Mosta predali su potpise za referendum kojim traže ukidanje Covid-potvrda i drugih odluka Stožera civilne zaštite te da Sabor dvotrećinskom većinom odlučuje o svim epidemiološkim mjerama. Objavili su da je inicijativa "Odlučujemo zajedno" dobila 410.533 potpisa, a ona pod nazivom "Dosta je stožerizacije" njih 409.219, čime su uvelike nadmašili broj potrebnih potpisa. Članovi Mosta predvođeni Nikolom Grmojom tu su priliku iskoristili da se još jednom obračunaju s vladajućima, lijevim dijelom oporbe i medijima, koje su optužili za nekorektno izvještavanje o njihovim akcijama. "A mi smo samo cijelo vrijeme vodili interesa o zdravlju i životu građana", zavapio je Nino Raspudić.

Po provjeri valjanosti prikupljenih potpisa, Vlada će sa svojom većinom u parlamentu imati tri opcije: odmah pristati na promjenu Ustava i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, raspisati referendume ili pak pitanja poslati na ocjenu ustavnosti. Ako je suditi po izjavama predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, zasad je najizgledniji posljednji scenarij. U tom slučaju, objasnio je ranije u razgovoru za Novosti ustavni stručnjak Matija Miloš, prvo pitanje, kojim se traži promjena Ustava, najvjerojatnije će proći test ustavnosti, dok za drugo ne postoje tako izgledne šanse. No sve i da se održi ustavotvorni referendum, rekao je Miloš, Sabor će jednostavno moći ignorirati članak 17. Ustava kao što je to činio i do sada.

Kako god na kraju bilo, Most je već proglasio svojevrsnu pobjedu. Naime, mnogo strože epidemiološke mjere koje su ranije najavljivane, unatoč rekordnom broju zaraženih koronavirusom, još uvijek nisu stupile na snagu. Kroz svoju inicijativu uspjeli su nabildati i rejting stranke i njenog predsjednika Bože Petrova, a premijera Andreja Plenkovića iživcirati do te mjere da je u jednom momentu najavio izmjene aktualnog Zakona o referendumu i poslao poruku sucima Ustavnog suda: "Ne znam po kojoj bi to kreativnosti netko mogao proglasiti u skladu s Ustavom." Rječnikom Marije Selak Raspudić, mostovci su vladajućima već dali šamar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više