>

novosti logo

Kronika Kronika

Kako otišlo, tako i došlo

Ukrademo zvono crkve u Donjem Selištu misteriozno vraćeno: Glinski paroh Slobodan Drakulić pronašao je vraćeno zvono iz Sv. Arhangela Mihaila na groblju pored crkve, umotano u ćebe i puno zemlje

Kako god je, prije godinu i pol, pod nerazjašnjenim okolnostima ukradeno zvono sa drvene Crkve Sv. Arhangela Mihajla u Donjem Selištu kraj Gline, tako je, pod nerazjašnjenim okolnostima nedavno vraćeno. Sve se dogodilo na veliku radost, ali i čuđenje vremešnih i prorijeđenih stanovnika ovog banijskog sela. Da stvar bude još čudnija, zvono je pronašao, nitko drugi, već glinski paroh Slobodan Drakulić.

- Prije dva mjeseca išao sam blagosloviti jednu kuću. Prolazio sam ispred groblja na kojemu je crkva svetog Arhangela Mihaila i na zemlji sam vidio nešto zamotano u ćebe. Odmotao sam i zaprepastio se kada sam ugledao ukradeno crkveno zvono. Nedostajali su bat i kruna, ali bilo je cijelo, no puno blata i zemlje, pa sam zaključio da je dugo negdje bilo zakopano. Najprije sam ga odnio u auto praonicu gdje su ga isprali. Kasnije je uslijedila restauracija za koju je dobar dio troškova snosila gospođa Zagorka Baltić iz Donjeg Selišta i evo, prije nekoliko dana zvono je opet na zvoniku crkve – priča glinski paroh.

Zagorka Baltić upravo je prva primijetila nestanak zvona u jesen 2013. Radi se inače o ženi koja je u posljednjem ratu izgubila dvoje djece, devetnaestogodišnju kćerku Sandru i sina Georga starog 22 godine, a prije nekoliko godina umro joj je i suprug Ranko. Zbog ove strašne tragedije, Zagorka gotovo svakodnevno obilazi humke svojih najmilijih u sjeni tornja kapele Sv. Arhangela Mihaila na groblju u Donjem Selištu. Kako god održava grobove, tako se brine i o kapeli. Povremeno je provjetrava i briše prašinu, a posebno je priprema za dan Sv. Arhangela Mihaila, 21. studenog.

- Kada sam, prije dvije godine ušla u kapelicu, primijetila sam uže na podu. Pogledala sam u unutrašnjost tornja i primijetila da nema zvona. Obavijestila sam paroha, potom smo pozvali policiju koja je konstatirala pljačku. Pune dvije godine bili smo bez zvona, a sada, na sreću, zvono je vraćeno. Trebalo ga je restaurirati prije postavljanja što prilično košta, pa sam predložila parohu da snosim troškove, što je on i prihvatio. Iako nisam neka bogatašica, odlučila sam pomoći jer mi je bilo nezamislivo da se sada, kad je zvono vraćeno, ne čuje njegova zvonjava. Odreći ću se nečega i tako namaknuti taj novac. To sam učinila iz dubine srca, uvjerena sam da činim dobro djelo i osjećam se lijepo kada znam da sam pomogla – objašnjava Zagorka Baltić.

Sveti Arhangel Mihailo proslavlja se 21. Studenog, kada se oko crkvice okupe svi mještani i služi se liturgija. U dugoj povijesti crkve, na taj dan, na liturgiju je pozivao zvuk zvona koji se nadaleko razlijegao krajem, no posljednje dvije godine sve je obavljano u nijemoj tišini.

Stanovnici Domjeg Selišta, okolnih sela i zaselaka obradovali su se kad su čuli vijest da je ukradeno zvono vraćeno. Posebno se obradovala vremešna Sava Stambolija.

- Hvala Bogu da će naša crkva opet zvoniti. Vidiš, sinko, za pet godina upisat ću stotinu, pa dosta znam o našoj crkvi Sv. Arhangela. Od mog najranijeg djetinjstva slušam priče o tom zvonu i njegovu zvonjavu. Bio je tu, negdje između dva svjetska rata, neki starac Lukina koji je pričao kako su to zvono, nekada davno, voda i poplava donijeli u ovaj kraj. Od tada zvono zvoni na dan Sv. Arhangela Mihaila, ali oduvijek je zvonilo i ujutro ako je netko umro. E, taj đed Lukina, znao je ljeti, kada se sprema oluja koja prijeti usjevima, ući u crkvu i zvoniti na uzbunu. Kosci su, brže bolje uzimali kose i spašavali ljetinu ili kupili sijeno. Od kad je, par godina unatrag, zvono ukradeno, nekako je bilo neobično i tužno. Ipak je ta zvonjava dio našeg života na ovim prostorima odvajkada, pa jedva čekam da se ponovo onaj poznati zvuk protegne krajem – objašnjava baba Sava.

I u policijskoj upravi Sisačko-moslavačke županije zadovoljni su što je zvono pronađeno. Glasnogovornica Sanja Kvasnička kaže kako, iako je zvono vraćeno, slučaj još nije zaključen.

– Nastavit ćemo istražne radnje kako bi otkrili počinitelja. Po svemu sudeći nije riječ o sakupljačima sirovina, jer bi se u tom slučaju zvonu izgubio svaki trag. Bilo bi razlomljeno i prodano. Riječ je o nekome kome je naknadno proradila savjest i koji s tim nije mogao živjeti. – kaže Sanja Kvasnićka.

Crkva postaje spomenik kulture

Crkva Sv. Arhangela Mihaila u Donjem Selištu inače bi uskoro trebala biti proglašena zaštićenim spomenikom kulture. Do Drugog svjetskog rata na području Banije i Korduna sačuvano je dvadesetak drvenih crkvi i kapela, sagrađenih u periodu od 16. do 19. stoljeća. Sve su one bili pravi biseri arhitekture i posebnog umijeća vještih tesara i graditelja. Nekolicina njih preživjele su ondašnja ratna razaranja, ali u razdoblju od 1991. do 1995. gotovo su sve uništene. Među njima posebno se isticala Crkva Sv. Ilije u Buzeti, jedna od najreprezentativnijih i najizvornijih pravoslavnih drvenih crkava. Do današnjih dana preživjela su samo dva objekta: poludrvena crkva posvećena Vaskrsenju Gospodnjem u Majskim Poljanama sagrađena 1820. i Sv. Arhangel Mihailo u Donjem Selištu, sagrađena 100 godina ranije.

Dalibor Šušnjić, arheolog, pročelnik Konzervatorskog odjela u Sisku objašnjava da Crkva Sv. Arhangela Mihaila još nije stavljena pod zaštitu države kao zaštićeni spomenik kulture, ali to će svakako biti učinjeno u dogledno vrijeme. Naime, u projektima i planovima grada Gline ova crkvica predložena je za zaštitu, što se uskoro i očekuje. Sagrađena je početkom 18. stoljeća, prvi put je obnovljena 1927. a drugi put 1985. godine.

- Raduje me što je pronađeno ukradeno zvono jer je riječ o cjelini koja je nekoliko godina bila okrnjena – kaže Dalibor Šušnjić.

1/2