>

novosti logo

Kronika Kronika

Kako prebroditi školsku godinu?

Dok su pred učenicima novi izazovi u usvajanju znanja i druženju s vršnjacima, pred njihovim su roditeljima novi troškovi za knjige, prijevoz, opremu, ekskurzije i ostale đačke aktivnosti. Istražili smo kako se s time nose brojne egzistencijalno ugrožene porodice u povratničkim krajevima i na kakvu pomoć države i lokalnih vlasti mogu računati

Započinje nova školska godina: učenicima je to start novog ciklusa usvajanja znanja i druženja s vršnjacima, a njihovim mamama i tatama novo financijsko opterećenje za knjige i pribor, užinu, prijevoz, ekskurzije i slobodne aktivnosti, što je posebice teško u povratničkim i ruralnim krajevima gdje su mnoge porodice ionako socijalno ugrožene. Istražili smo na koji način školarcima i roditeljima pomažu vlasti takvih općina i gradova te druge ustanove.

Država, primjerice, putem Ministarstva obrazovanja sufinancira 75 posto troškova prijevoza za učenike koji stanuju daleko od škole, a općinske i gradske vlasti same odlučuju hoće li i kako namiriti ostatak do pune cijene. To se posebno dotiče slabije razvijenih, ratom devastiranih i opustjelih administrativnih jedinica u kojima je smanjen broj osnovnih škola i iz kojih srednjoškolci do svojih razreda moraju putovati po par desetaka kilometara.

- U Vrhovinama osnovnoškolci besplatno dobivaju udžbenike i obrok u školskoj kuhinji, a srednjoškolcima subvencioniramo prijevoz – kaže nam tamošnji općinski načelnik Milorad Delić o kraju iz kojeg je trenutačno po tridesetak učenika u područnoj osnovnoj školi i približno toliko u srednjima. Vrhovinski školarci ove će godine uživati i u pomoći nevladina sektora, jer je Udruženje Ličana Gacke doline i Vrhovina pokrenulo akciju prikupljanja novca za kupnju knjiga i školskog pribora.

I za 85 osnovnoškolaca u Donjem Lapcu osiguran je besplatan obrok u školi, a općinskim je proračunom predviđen novac za njihove ekskurzije. Donjolapački načelnik Ilija Obradović kaže da srednjoškolcima subvencioniraju prijevoz, a najmlađima tokom godine uspijevaju osigurati darove za blagdane Sv. Nikole i Sv. Save.

- Općina Dvor osigurava besplatne udžbenike za svih 160 đaka osnovne škole, a onima u srednjima pokrivamo 25 posto cijene vozne karte - rekao nam je dvorski čelnik Nikola Arbutina. Zahvaljujući subvenciji općine, pravo na besplatan prijevoz imaju i školarci Gvozda.

- Knjige i pribor moraju nabaviti roditelji, ali mi u povodu praznika osiguravamo poklon-pakete za djecu - kaže načelnik te općine Milan Vrga, dodajući kako je u obnovu vrtića uloženo dvjesto tisuća kuna, a uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uloženo je upola manje i u tamošnju školsku zgradu.

Učenici prijevoz do škola ne moraju plaćati ni u općini Krnjak, koja im pokriva dio cijene koji ne financiraju država i Županija. Ondje prvašići dobivaju dar dobrodošlice u školske klupe, a predviđeni su pokloni djeci u povodu blagdana - navodi krnjački načelnik Dejan Mihajlović. Pored toga, općinske vlasti daju stipendije srednjoškolcima i studentima, a izdvaja se i za SPD Privrednik, odnosno stipendiranje odličnih i siromašnijih učenika i studenata.

Đaci s područja Vrbovskog, općine u čijem su sklopu naselja Moravice, Gomirje, Vujnović i Tuk, mogu računati na pomoć tamošnje vlasti u obliku besplatnog prijevoza i besplatne užine; prema riječima Dušana Stipanovića, koji je u toj sredini zadužen za manjinska pitanja, objavljen je i javni poziv vezan uz jednokratnu novčanu pomoć za nabavu udžbenika, kojom će se financirati udžbenici učenicima iz obitelji slabijega imovinskog stanja ili onih s troje i više djece.

Djelovanjem razina vlasti, donekle se umanjuje stres koji većina roditelja doživljava pred početak svake školske godine, no pitanje je hoće li to biti dovoljno da dogodine sveukupni broj školaraca u ovoj zemlji bude veći nego ove

Gradske vlasti Obrovca raspolažu širokim spektrom mjera podrške učenicima i studentima, a ta podrška dobrim dijelom ovisi o njihovoj uspješnosti u učenju i usvajanju znanja.

- Kupujemo knjige za srednjoškolce koji nastavu pohađaju u Obrovcu, dakle ne samo za one s ovog područja nego i za one iz, primjerice, Gračaca; bitno je samo da se ovdje školuju. Osim toga, svakom učeniku viših razreda osnovne škole s ostvarenim prosjekom ocjena 5,00 dajemo tisuću kuna nagrade, a s toliko nagrađujemo i srednjoškolce čiji je prosjek 4,85 ili viši. Za sve je mališane već nekoliko godina vrtić besplatan, a tu su i stipendije za sve obrovačke studente koje, ovisno o njihovu uspjehu, iznose od šesto do 1.600 kuna. Osnovnoškolci imaju besplatan prijevoz, a napominjem da minibus vozi i po nekoliko kilometara izvan glavnih puteva za samo jedno dijete, kao što je slučaj učenika koji živi u selu Lončari - kaže obrovački dogradonačelnik Stanko Mijić.

Vlasti Skradina također pomažu svojim učenicima i njihovim roditeljima.

- Grad sufinancira prijevoz učenika s 15 posto cijene, a Šibensko-kninska županija s pet posto. Svih 17 općina i pet gradova Županije imaju ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim im se osigurava novac za marendu određenih kategorija djece i učenika, među kojima su pripadnici nacionalnih manjina. Rebalansom gradskog proračuna osigurano je sto tisuća kuna za nabavu školskog pribora, a za skradinsku osnovnu školu nabavili smo tablete pomoću kojih se vode e-dnevnici - kazao je Nikola Milović, dogradonačelnik Skradina.

Zanimalo nas je posebno kakvo je stanje u općinama i sredinama oko Knina, pa smo tako od zamjenika načelnika Kistanja Borislava Šarića doznali da ta općina osigurava besplatan prijevoz za 190 tamošnjih osnovnoškolaca i osamdesetak srednjoškolaca. Besplatne udžbenike dobivaju učenici osnovnih škola čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, a županijske im vlasti podmiruju troškove užine.

- U općini Ervenik je četrdesetak učenika osnovnih i srednjih škola, a svi imaju besplatan prijevoz - rekao je ervenički načelnik Predrag Burza, istaknuvši da su prijašnjih godina u te svrhe primali pomoć vlasti srpske Stare Pazove, s kojom njeguju dobre odnose kao i s Inđijom.

Biskupija kraj Knina može se podičiti sa sveukupno osamdesetak đaka osnovnih i srednjih škola: za njih je osiguran besplatan prijevoz do škola, baš kao i udžbenici za polaznike osnovne. Isto tako, i ta općina izdvaja sredstva za Privrednikove aktivnosti, obavijestio nas je njezin načelnik Milan Đurđević.

Osim toga, osnovnoškolci Kistanja, Ervenika, Biskupije i Civljana koji pohađaju pravoslavni vjeronauk i nastavu srpskog jezika i kulture dobit će u sljedećih 15 dana komplete bilježnica i školskog pribora, a to im osigurava vukovarsko Zajedničko veće opština. Kako nam je rekao predsjednik tog tijela Srđan Jeremić, te su se općine uključile u medijski projekt ZVO-a čiji je cilj pomoć školarcima.

Biskupija kraj Knina može se podičiti sa sveukupno osamdesetak đaka osnovnih i srednjih škola: za njih je osiguran besplatan prijevoz do škola, baš kao i udžbenici za polaznike osnovne

- Nedavno je u Golubiću Obrovačkom održan Međunarodni znanstveni skup o odnosima Srba i Hrvata u 20. vijeku na kojem smo dogovorili tu suradnju. Isto tako, važno nam je da kroz ZVO i druge općine s većinskim srpskim stanovništvom budemo povezani s institucijama Srbije, jer tako za povratničke sredine možemo dobiti više pomoći od one koja ide preko srpskog Komesarijata za izbegla i raseljene lica, tamošnjeg Crvenog krsta te vlade i fondova AP Vojvodine. Vojvođanska vlada financira i udžbenike učenicima koji upisuju prvi razred na srpskom jeziku u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Lani je u suradnji s našim Zajedničkim većem financirala udžbenike prvašićima triju vukovarskih osnovnih škola, a ove je godine ta donacija proširena na sve škole u kojima se nastava u potpunosti izvodi po modelu obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, dakle za ukupno 181 učenika – protumačio je Jeremić. Ističe kako neke općine u sklopu ZVO-a imaju i svoje oblike pomoći školarcima.

- Borovo i Negoslavci roditeljima prvašića daju petsto kuna za školske potrepštine. Pored toga, Borovo učenicima trećeg razreda financira izlet u prirodu, a učenicima osmog razreda završnu ekskurziju u osnovnoj školi. No budući da će polaznike tamošnjih prvih razreda ove godine na školskim klupama dočekati besplatni udžbenici, novac namijenjen za to bit će prenamijenjen – kazao je predsjednik ZVO-a. Knjige koje ne treba platiti dobit će ove godine i oni koji prvi put kreću u školu u Erdutu.

- Velikim brojem subvencija učenicima s našeg područja osiguravamo praktički sve – kaže prvo ime te općine Jugoslav Vesić, istaknuvši da vlast u velikoj mjeri sufinancira rad dječjeg vrtića, a sve kako bi roditelji bezbrižno mogli raditi dok im je potomstvo na sigurnom uz manje troškove nego u mnogim drugim sredinama.

Djeca Jasenka i Drežnice, ogulinskih naselja, školske će udžbenike dobiti besplatno uslijed suradnje dogradonačelnika Ogulina Nevena Ivoševića i Srpskog narodnog vijeća.

- Odjel za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a osigurao je novac za udžbenike od trećeg do sedmog razreda učenicima tih naselja te udžbenike srpskog jezika za drugi razred osnovne škole, dakle za ukupno 17 učenika - rekao je Ivošević, napominjući da Ogulin od lani osigurava besplatne knjige za prvašiće, a od ove za polaznike drugih razreda osnovne. A pored prava učenika na besplatnu vožnju javnim prijevozom, oni koji u ogulinskom kraju pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C, dobit će za te sadržaje besplatne udžbenike, što mogu zahvaliti pomoći Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci.

Koliko se školski život može uljepšati i humanim gestama pojedinaca, dokazuje već tradicionalno petrinjski paroh Saša Umićević, pokretač akcije kojom se prikuplja pomoć za učenike čijim je roditeljima teško izdvojiti za knjige i ostale razvojne potrebe svoje djece.

- Početak nove školske godine mnogima je radost, ali je istovremeno velik problem za mnoge porodice, čemu je glavni ‘krivac’ njihova uglavnom teška materijalna situacija – kaže dobri paroh, pozivajući ovim putem ljude da daju donacije ili daruju pribor za đake Petrinje, kojima nabavu knjiga financiraju gradske vlasti.

- Nisam čekao da mi se jave oni koji trebaju pomoć, već sam prije početka nastave obilazio domaćinstva Jabukovca i drugih naselja te pitao roditelje što im uistinu djeci treba. Akciji su se pridružili brojni donatori iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja s prilozima od stotinu do 1.500 kuna. Posebno je lijep potez generacije koja je školu završila 1994. godine: unatoč tome što su se rasuli po svijetu, najviše po Srbiji, svatko od njih 37 dao je za novu ovdašnju mladost po deset eura. Prezadovoljan sam odazivom i osjećajem dobrih ljudi za učenike – rekao je Umićević, napominjući da je prikupljenim novcem osigurano više desetaka školskih poklon-paketa za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Možda će se zajedničkim djelovanjem i zalaganjem svih razina vlasti, različitih društvenih skupina te brojnih organizacija i pojedinaca, tako bar donekle umanjiti stres koji golema većina roditelja doživljava pred početak svake školske godine, no pitanje je hoće li to biti dovoljno da dogodine sveukupni broj školaraca u ovoj zemlji bude veći nego ove, kada ih je – sad je već jasno – ionako manje nego što ih je bilo prethodne.

1/6