Novosti

Manjinski zastupnik

Obrok svima, a ne samo nekima

Problem s ravnomjernom podjelom obroka učenicima bit će riješen do školske godine 2027/28. kroz izgradnju, dogradnju i opremanje škola, kao i zapošljavanjem potrebnog osoblja, odgovorio je ministar Fuchs zastupnici SDSS-a Dragani Jeckov u Saboru

Large jeckov

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na prvoj saborskoj sjednici u 2023. godini SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov uputila je pitanje ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu o projektu besplatnih obroka za sve osnovnoškolce. U drugom polugodištu, koje je započelo u ponedjeljak 9. januara, oko 311.000 učenika i učenica dobivat će besplatne obroke u školama. Država je za to u proračunu osigurala 544,2 milijuna kuna.

Jeckov je navela da je uvođenje obroka u osnovnim školama najznačajnija novina u prošlogodišnjim izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju. Međutim, naglasila je, upravo je taj jedan obrok pokazao koliko pojedini osnivači nisu ulagali u osnovne škole. Osim toga, podsjetila je na podatak prema kojem 45 posto učenika tokom boravka u školi ne pojede ništa.

- Veliki broj škola se žalio, odnosno njihovi ravnatelji, na organizacijske nedostatke, jednako kao i na tehničke probleme. Recite nam na koji način planirate riješiti problem tehničke prirode? Planirate li nova zapošljavanja nenastavnog osoblja, s obzirom da te besplatne obroke treba netko pripremiti i podijeliti ali u skladu sa standardima? - pitala je Jeckov ministra Fuchsa.

On je poručio da će kroz najavljenu, veliku reformu obrazovnog sustava, do 2027./2028. školske godine sve škole biti opremljene sa školskim kuhinjama, blagavaonicama, učionicama i sportskim dvoranama.

- Negdje oko 40 posto škola u Hrvatskoj nemaju školske kuhinje i blagavaonice, a i u onim ostalim školama koje rade u jednoj smjeni, ta oprema nije onakva kakva bi trebala biti. Mi smo bili svjesni toga. Upravo iz želje da se osigura jedan obrok za sve učenike, krenuli smo u ovaj program iz kojeg je osigurano preko pola milijarde, odnosno 1.33 eura po obroku za svakog učenika. I negdje u otprilike 60 škola taj obrok je sada topli, a u ovim ostalim je i dalje nutritivno dovoljno vrijedan, ali je hladan obrok. Dakle, s raspisom natječaja za izgradnju, dogradnju i opremanje škola, ovaj problem koji spominjete bit će riješen do 2027/28. godine, a do tada se sukcesivno odobrava, kako postoji potreba u pojedinim školama za dodatno osoblje, u prvom redu za kuhare i kuharice - kazao je ministar.

Dodao je da je u sustavu već preko 1450 kuhara te da se zahtjevi odobravaju na dnevnoj bazi. U zadnja dva mjeseca odobreno je oko 50 zahtjeva, a to će se nastaviti za sve škole gdje postoje preduvjeti i mogućnosti pripremanja hrane, poručio je Radovan Fuchs.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više