Novosti

Kultura

Kaлeндaри зa нeзaбoрaв

Kaлeндaри с мoтивимa Глинe и Врeпцa зa 2024. гoдину свojeврсни су дoкумeнти o хистoриjи oвих нaсeљa

Large informator kalendari   %c4%87irilica

Banijski kalendar 2024.

Četvrtu godinu zaredom glinski pododbor "Prosvjete" izdaje kalendar s lokalnim motivima. Nazvan je Banijski jer se temelji na fotografijama sela u okolici Gline, pa će kroz spektakularne crno-bijele fotografije banijskih sela, nastale početkom 60-ih godina, zainteresirani moći prošetati kroz njihovu prošlost.

Kalendar je tiskan u 500 primjeraka, uredio ga je povjesničar Igor Mrkalj iz Arhiva Srba u Hrvatskoj, dizajnirao Dejan Dragosavac Ruta, a financijski podržao Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Naslovnicu krasi fotografija sela Obljaj iz 1961. godine, nakon kojeg slijede panorame Vlahovića i Bojne. Prikazani su također mlin u selu Šaševa, školska djeca u selima Buzeta i Mali Gradac te panorame sela Brestik i Klasnić.

- Ove dragocjene fotografije ne odaju samo nostalgiju nego svjedoče društvenom, kulturnom i privrednom životu banijskih sela tog vremena. Poseban značaj kalendara za 2024. godinu leži u činjenici da se većinom radi o neobjavljenim fotografijama s motivima banijskih sela, uključujući posljednju koja prikazuje tjedni sajam u Glini - kaže urednik Igor Mrkalj.

Fotografije su otkrivene u Hrvatskom državnom arhivu i njihov autor je fotograf Agencije za fotodokumentaciju Drago Rendulić (1927. - 1979.). Kalendar je distribuiran u Glini i okolini, te u Zagrebu i Beogradu, a skoro svih 500 primjeraka podijeljeno je u rekordno kratkom roku.

U trend "lokalnih" kalendara uključio se i kalendar za 2024. koji izdaje društvo Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu, a priredili su ga Nikola Cetina i Željko Narančić. Na svakoj od 12 stranica "Vrebačkog kalendara" je motiv sela, bilo da su u pitanju škola oštećena 1995., crkva Pokrova presvete Bogorodice srušena 1948. i drugo. Tu je slika spomenika za 145 palih boraca i 134 žrtve terora na Gradini.

Slika za april prikazuje i ovce kao simbol jednog od dugovjekih izvora egzistencije sela. Naslovni motivi su na zadnjim stranicama kalendara dodatno prošireni fotografijama, dokumentima i tekstovima. Osobitost kalendara su narodni izrazi za mjesece u godini, od koložega do koledara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više