Novosti

Politika

Kapital u braku

Adria Media Group, kompanija medijskog tajkuna i izdavača tabloida ‘Kurir’ iz Srbije Aleksandra Rodića, dobila je zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za preuzimanje tvrtke Adria Media Zagreb

Pmn2utfhexcgv6hw26f7cx21urj

Aleksandar Rodić

Adria Media Group (AMG), kompanija medijskog tajkuna i izdavača tabloida ‘Kurir’ iz Srbije Aleksandra Rodića, dobila je zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za preuzimanje tvrtke Adria Media Zagreb (AMZ), hrvatskog izdavača ‘Storyja’, ‘Cosmopolitana’, ‘National Geographica’ i drugih magazinskih izdanja.

Konkretnije, prošlog tjedna odobrena je namjera provedbe koncentracije kojom se toj medijskoj kompaniji omogućuje ulazak u Hrvatsku i to, kako se ističe, ‘stupanjem u čizme’ – načinom na koji neće doći do promjene u strukturi medijskog tržišta. Kako ističu u AZTN-u, u segmentu tiskanja i oglašavanja u časopisima Adria Media Zagreb je drugi od dva najznačajnija tržišna takmaca u Hrvatskoj, dok na tržištu naklade elektroničkih publikacija i oglašavanja na njima ‘AMZ ne ostvaruje značajnije tržišne udjele, jer je na njima prisutan velik broj takmaca’. No u šturom se agencijskom objašnjenju ne ističe da ulaskom Rodićeve kompanije u Hrvatsku dolazi i do neočekivanog medijskog braka srpskog izdavača s austrijskom Styrijom, koja je i dalje 25-postotni suvlasnik AMZ-a.

Dok Rodićeva medijska kompanija ulazi u Hrvatsku, u Styriji (izdavaču ‘24sata’, ‘Večernjeg lista’ i drugih tiskovina) ne ističu posebne planove s njom, nego se bave reorganizacijom svoje ovdašnje poslovnice. Naime, nakon vala otkaza i najave snižavanja plaća u svom vodećem tabloidu, prošlog su tjedna najavljeni smjena glavnog urednika ‘24sata’ Renata Ivanuša, postavljanje novih čelnih ljudi u Upravu Styria grupe u Hrvatskoj i pripajanje ‘Poslovnog dnevnika’ ‘Večernjem listu’.

Osim toga, najavljeno je da Styria Hrvatska – medijski servisi prelaze u izravno vlasništvo Styria koncerna (dosad su bili u vlasništvu ‘24sata’ i ‘Večernjeg lista’) i da mijenjaju ime u Styria – medijski servisi. Drugim riječima, Austrijanci se povlače, a Srbi dolaze – naravno, samo na hrvatsko medijsko tržište.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više