>

novosti logo

Kapital u braku

Adria Media Group (AMG), kompanija medijskog tajkuna i izdavača tabloida ‘Kurir’ iz Srbije Aleksandra Rodića, dobila je zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za preuzimanje tvrtke Adria Media Zagreb (AMZ), hrvatskog izdavača ‘Storyja’, ‘Cosmopolitana’, ‘National Geographica’ i drugih magazinskih izdanja.

Konkretnije, prošlog tjedna odobrena je namjera provedbe koncentracije kojom se toj medijskoj kompaniji omogućuje ulazak u Hrvatsku i to, kako se ističe, ‘stupanjem u čizme’ – načinom na koji neće doći do promjene u strukturi medijskog tržišta. Kako ističu u AZTN-u, u segmentu tiskanja i oglašavanja u časopisima Adria Media Zagreb je drugi od dva najznačajnija tržišna takmaca u Hrvatskoj, dok na tržištu naklade elektroničkih publikacija i oglašavanja na njima ‘AMZ ne ostvaruje značajnije tržišne udjele, jer je na njima prisutan velik broj takmaca’. No u šturom se agencijskom objašnjenju ne ističe da ulaskom Rodićeve kompanije u Hrvatsku dolazi i do neočekivanog medijskog braka srpskog izdavača s austrijskom Styrijom, koja je i dalje 25-postotni suvlasnik AMZ-a.

Dok Rodićeva medijska kompanija ulazi u Hrvatsku, u Styriji (izdavaču ‘24sata’, ‘Večernjeg lista’ i drugih tiskovina) ne ističu posebne planove s njom, nego se bave reorganizacijom svoje ovdašnje poslovnice. Naime, nakon vala otkaza i najave snižavanja plaća u svom vodećem tabloidu, prošlog su tjedna najavljeni smjena glavnog urednika ‘24sata’ Renata Ivanuša, postavljanje novih čelnih ljudi u Upravu Styria grupe u Hrvatskoj i pripajanje ‘Poslovnog dnevnika’ ‘Večernjem listu’.

Osim toga, najavljeno je da Styria Hrvatska – medijski servisi prelaze u izravno vlasništvo Styria koncerna (dosad su bili u vlasništvu ‘24sata’ i ‘Večernjeg lista’) i da mijenjaju ime u Styria – medijski servisi. Drugim riječima, Austrijanci se povlače, a Srbi dolaze – naravno, samo na hrvatsko medijsko tržište.

1/1