Novosti

Kultura

Kazališna kritika: Klasični nokaut u prvoj rundi

Aleksandar Švabić, ‘Doručak šampiona’ (Kazalište Ulysses, Brijuni): U predstavi je na nedopustiv način falilo energije da se saopći bilo što, a kamoli to što u bitnom ljudskom smislu znači biti šampion i koja se cijena za to plaća

6y2uy1fzd3fjo2joil02t7i6yer

Glumačku ekipu ne treba kriviti za debakl

Trebala je to biti predstava o čovjeku koji je u bokserskim rukavicama postao veći od vremena u kojem je živio i koji je uspio nokautirati čitav planet – njegove ideologije, ograničenja, sitničavosti i državne granice, kao i slavu, popularnost i predodžbu o naročitoj važnosti sebe samoga. Trebala je to biti predstava o Mati Parlovu, čija je rečenica ‘Kako mogu biti nacionalist kada sam ja prvak svijeta’ bila pobjeda neke vrste superiorne skromnosti nad šovinizmom svake vrste i nada za sve one koji vjeruju da drugim ljudima nije pristojno kopati po krvnim zrncima. Sve je to trebala biti predstava ‘Doručak šampiona’, ali na neki začudan način ona se srušila kao ptica u letu već nakon prvih minuta izvedbe. Velika tema o čovjeku čiji su život i karijera predstavljali metaforu za samoprijegor, dobrotu i jednostavnost svela se na nešto škrtog teksta i nekolicinu glumaca koji neobavezno i kaotično ćaskaju o sportu i uspjehu, te se na taj način ova predstava, zapravo, uopće nije dogodila.

U izvedbi od jedva šezdesetak minuta gledali smo protagoniste kako sporadično i bezvoljno preskaču nekoliko dugih konopaca, pa glumca koji tumači mladog Matu Parlova, koji samo šuti i nabija boksačku vreću, pa smo vidjeli zrelog Parlova koji jedva da izgovori jednu rečenicu, pa nekoliko blijedih scena iz Parlovljeva kafića u Puli, malo promjene mizanscena i svjetla i – kraj. Ono što smo gledali bili su pabirci iz njegova života, nejasni i nepovezani u vremenu i prostoru, iz čega se u svijesti gledalaca, ni uz najbolju volju, nije dala aranžirati ikakva smislena cjelina. Najvažnije od svega, u ovoj predstavi na nedopustiv je način falilo energije da se saopći bilo što, a kamoli to što u bitnom ljudskom smislu znači biti šampion i koja se cijena za to plaća.

Glumačku ekipu, koju su činili Slavko Štimac, Dejan Dedić, Katarina Bistrović-Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić, ne treba kriviti za ovaj debakl jer oni su igrali po partituri redatelja Aleksandra Švabića i po pravilu službe – on snosi primarnu odgovornost za konačni izgled čitave izvedbe. Interesantno je ipak da je čitav niz renomiranih imena sudjelovalo u radu na ovoj predstavi, od dramaturginje Nataše Rajković, preko koreografa Staše Zurovca, do glazbenog suradnika Damira Urbana i suradnika za zvuk Davora Rocca i drugih, pa se postavlja pitanje kako je moguće da se uz sve njih (konačno, i uz šefove produkcije Kazališta Ulysses) ovakva najblaže rečeno prijesna i polupečena predstava uopće pojavila na premijernoj izvedbi. Najtanji kraj, nažalost, izvukao je Slavko Štimac, koji je igrao Matu Parlova, jer je u predstavi na indirektan način korištena i njegova karizma glumca koji je svojim ulogama spajao ljude i nacije, pa je u ovako očajnoj izvedbi ta simbolika Parlov – Štimac djelovala više nego tužno i nemoćno.

Treba reći da se usred proba dogodio taj ultimativni zahtjev porodice Mate Parlova da se njegovo ime ne smije nigdje u predstavi spomenuti, ali koliko god neugodna bila ta epizoda, to nikako ne može biti opravdanje za neuspjeh ove izvedbe. Bilo je u nas dosta zabrana korištenja autorskih tekstova, imena ili muzike u pojedinim predstavama (sjetimo se samo relativno nedavnog spora Slobodana Šnajdera i Olivera Frljića oko ‘Hrvatskog Fausta’), pa to ne da nije odmoglo, nego je takvim izvedbama davalo još više krila. Intimno, čitavim putem od Zagreba do Brijuna, probijajući se među milijunima turista, navijao sam za ovu predstavu i njezinu ideju, pa ono što mi, vjerojatno kao i mnogima drugima, nikada neće biti jasno jest kako je ona, praktički bez ispaljenog metka, tako lako mogla biti poražena.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više