Novosti

Društvo

KBC Sestre milosrdnice traži istragu o curenju podataka pacijenata

Bolnica je od policije zatražila istragu o curenju podataka pacijenata iz Klinike za traumatologiju prema odvjetničkim uredima koji vode postupke naplate odštete od osiguravajućih društava

Large vagic

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Ravnateljstvo KBC-a Sestre milosrdnice zatražilo je od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) istragu o curenju podataka pacijenata iz Klinike za traumatologiju prema odvjetničkim uredima koji vode postupke naplate odštete od osiguravajućih društava. Bolnica je u slučaj uključila policiju nakon što je završen interni postupak, proveden temeljem informacija koje su Novosti objavile u travnju.

"Obavještavamo Vas kako je KBC po provedenom postupku utvrđivanja okolnosti navedenog događaja o istome obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova dopisom od 9. svibnja 2024. godine te zatražio da poduzmu odgovarajuće istražne radnje u svezi s navedením", stoji u dopisu koji potpisuje ravnatelj KBC-a dr. Davor Vagić.

Informacije o uhodanoj razmjeni podataka o stanju traumatoloških pacijenata između bolničkog osoblja i odvjetničkih ureda neslužbeno kolaju godinama, no prvi ih je put za Novosti potvrdio Zagrepčanin (podaci poznati redakciji) koji je početkom godine nakon prometne nesreće primljen i obrađen u Klinici za traumatologiju. Dva dana poslije, preko susjede ga je kontaktirao odvjetnik i ponudio mu uslugu naplate štete.

Na pitanje kako je došao do podataka o nesreći, medicinskom stanju i adresi stanovanja, odvjetnik je našem sugovorniku odgovorio da "ima ulaz u sistem preko liječnika". Činjenica da je to izgovoreno bez imalo nelagode, potencijalnom je klijentu govorila da je riječ o uhodanoj i neskrivenoj praksi.

Nazor u KBC-u Sestre milosrdnice, u čijem je sastavu Klinika za traumatologiju, započet je odmah nakon što smo točne podatke o pacijentu i kronologiju događaja proslijedili svim nadležnim zdravstvenim institucijama.

Da se može raditi o kaznenom djelu potvrdili su i iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), koja bi trebala dovršiti svoj postupak.

"U ovakvim slučajevima Agencija provodi nadzorna postupanja i utvrđuje, među ostalim, zakonitost odnosno poslovnu uvjetovanost pristupa i korištenja tj. obrade osobnih podataka, je li voditelj obrade poduzeo sve adekvatne mjere zaštite osobnih podataka te povezanost konkretnog događaja s istima. U slučaju kada proizlazi da bi postupanje određenog zdravstvenog radnika bilo protivno zakonskim propisima, o istome se izvještavaju i nadležna tijela zbog daljnje provedbe postupka. Naime, neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne te nedozvoljena uporaba osobnih podataka kaznena su djela sukladno člancima 145. i 146. Kaznenog zakona te procesuiranja kaznenih djela odnosno formalno postupanje je u djelokrugu tijela za provedbu zakona i pravosuđa tj. policije i Državnog odvjetništva odnosno suda/sudova", stoji u dopisu.

AZOP ističe da Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu propisuje obavezu čuvanja povjerljivosti podataka, a da je nadzor nad primjenom tog Zakona u nadležnosti zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva koje ne odgovara na pitanja Novosti.

Curenje zaštićenih podataka pacijenata iz bolnica prema odvjetnicima koji love klijente zdravstvena administracija do sada nije smatrala vrijednim pažnje, a kamoli raščišćavanja, pa se povremeno medijsko izvještavanje o toj temi baziralo isključivo na informacijama iz istraga osiguravajućih kuća. One se, međutim, bave sprječavanjem kriminalnih manipulacija dijagnozama na štetu osiguravatelja, dok je šteta po prava pacijenata u ingerenciji institucija zdravstva koje su desetljećima dopuštale interesnu vezu između zdravstvenih radnika i odvjetničkih ureda.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više