Novosti

Društvo

Stanimiroviću odšteta

Vojislavu i Ljeposavi Stanimirović, zbog optužbi u emisiji "Bujica" o navodnom ratnom zločinu, nepravomoćno je dosuđena odšteta od 10.618 eura

Large intrigator  nenad

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Prije nekoliko dana Večernji list izvijestio je da je Vojislavu i Ljeposavi Stanimirović zbog optužbi u emisiji "Bujica" o navodnom ratnom zločinu, nepravomoćno dosuđena odšteta od 10.618 eura. Već ranije, u februaru 2023. Općinski sud u Osijeku nepravomoćno je presudio da Osječka televizija treba platiti 10,7 hiljada eura zbog toga što je prenijela "Bujicu" u kojoj su iznošene neistine jer su oboje povezivani s teškim zločinima počinjenima tokom rata.

Optužbe o povezanosti Stanimirovića s ratnim zločinima iznijeli su voditelj Velimir Bujanec i njegov gost Josip Jurčević u emisiji emitiranoj 30. septembra i 10. oktobra 2016., tvrdeći da je Stanimirović "ozbiljno upleten u ratne zločine" na području Vukovara i Tovarnika, u čemu da mu je pomagala i supruga.

Priča o lažnim optužbama kojima se teretilo Stanimirovića vuče se od jula 2013. kada su protiv njega tadašnja novinarka Karolina Vidović Krišto i spomenuti Josip Jurčević podnijeli Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku krivičnu prijavu zbog krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački advokat Zvonimir Hodak. Teretili su ga za učešća u mučenju i ubojstvu 12 hrvatskih policajaca u maju 1991. u Borovu Selu te da je u oktobru 1991. u Tovarniku učestvovao u odvođenju ranjenog hrvatskog vojnika koji je ubijen. Osječko ŽDO 2016. odbacilo je tu prijavu jer nije bila potvrđena sumnja da je Stanimirović počinio zločine za koje se tom prijavom tereti "niti bilo koja druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti te je stoga kaznena prijava protiv njega odbačena".

Stanimirović je u međuvremenu podnio policiji prijavu protiv liječnika vukovarske bolnice Vladimira Horvatića tražeći od policije da u sklopu svoje ovlasti utvrdi njegovu moguću kaznenu odgovornost. Razlog za to bile su psovke koje je Horvatić objavio na svom Facebook profilu. Tom prilikom Stanimirović je naveo da je njegovu ulogu u ratu više puta provjeravao DORH te da nisu pronađeni elementi krivične odgovornosti, a da je Horvatićev tekst pun govora mržnje i raspirivanja nacionalne netrpeljivosti, širenja straha i netolerancije. Ipak, 23. maja 2017. Općinski sud u Vukovaru oslobodio je Horvatića optužbe, prihvativši tvrdnju njegovog advokata da je Horvatić samo iznio "svoj deklaratorni stav" bez elemenata krivičnog djela.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više