Novosti

Politika

Kerestinečka trakavica

Datum početka novog suđenja za zlostavljanje u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu nije određen jer je obrana na pripremnom ročištu zatražila dodatni rok za očitovanje o izmjenama optužnice koju je tužiteljstvo moralo mijenjati sukladno odluci Vrhovnog suda

Hvsab3k0u358ujhbt7mnq4nja3b

Dvorac Kerestinec (foto Davor Konjikušić)

Datum početka novog suđenja za zlostavljanje u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu nije određen jer je obrana na pripremnom ročištu zatražila dodatni rok za očitovanje o izmjenama optužnice koju je tužiteljstvo moralo mijenjati sukladno odluci Vrhovnog suda. Ovako glasi najnovija vijest sa zagrebačkog Županijskog suda kojom se, kako smo već pisali, potvrđuje bizarna stvarnost u kojoj hrvatsko pravosuđe nije u stanju donijeti presude za zločine počinjene u ime 'hrvatske strane'.

Podsjećamo, Vrhovni sud je prošlog mjeseca ukinuo prvostupanjsku presudu iz 2012., kada su zapovjednik Kerestinca Stjepan Klarić i četvorica njemu podređenih vojnika, Dražen Pavlović, Željko Živec, Goran Štrukelj i Viktor Ivančin, osuđeni na kazne od jedne do tri i pol godine zatvora zbog mučenja 34 civila i ratna zarobljenika tijekom 1991. i 1992. godine. Vrhovni sud je istaknuo da je Županijski sud u obrazloženju presude pogrešno naveo da su se zločini dogodili tijekom unutarnjeg oružanog sukoba, a ne međunarodnog sukoba, odnosno agresije na Hrvatsku.

'Iz ovakve presude suda prvog stupnja bi proizlazilo da su optuženici počinili krivično djelo ratnog zločina tijekom trajanja unutarnjeg oružanog sukoba, što je netočno i neprihvatljivo jer je već uvelike bio u tijeku međunarodni oružani sukob u svezi agresije koja je izvršena na Republiku Hrvatsku kao samostalnu državu', obrazložio je Vrhovni sud. Stoga je zatraženo da se u ponovljenom postupku provedu svi do sada izvedeni dokazi, a po potrebi i novi, 'imajući u vidu navedenu okolnost o karakteru oružanog sukoba'.

Prema najavama, upravo bi izvođenjem novih dokaza moglo doći do novih komplikacija u procesu u kojem su već ukinute osuđujuće presude i izrečene kazne za ratni zločin manje od zakonskog minimuma od pet do 25 godina zatvora. U javnosti je možda najbolji komentar cijelog slučaja dao bivši HRT-ov urednik Dnevnika Zoran Šprajc ironično rekavši: 'Čestitamo pravosuđu.'

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više