Novosti

Društvo

Kod Milana u Sikret Gardenu

Zagrebački vijećnik Mate Kapović baca novo betlehemsko svjetlo na adventsku euforiju: Advent nije namijenjen većini stanovnika Hrvatske, njih 2,7 milijuna koji na računu imaju manje od deset tisuća kuna i žive od plaće do plaće

Kfccnp1ha8f6rfnihxvqvr4beys

Zagrebački gradonačelnik s gostom iz Laponije (foto Borna Filić/PIXSELL)

Iza blještavog turističkog ugođaja zagrebačkog Adventa, vješto umotanog u kobasice i kuhano vino, a koji je navodno već treću godinu zaredom najbolji u Europi, krije se naoko nevidljivi klasni moment kapitalističko-konzumerističke naravi blagdana. No razvidno je da je adventska ponuda cijenom namijenjena uglavnom višoj srednjoj klasi i imućnijim građanima.

- Riječ je o 273 tisuće građana koji, prema lanjskim podacima Državnog zavoda za statistiku, na svojim računima čuvaju od 100.000 do 500.000 kuna. Njima možemo pridodati i 44 tisuće onih s računima između pola milijuna i milijun kuna te 22 tisuće milijunaša - kaže Mate Kapović, vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i član Radničke fronte.

Dodaje da Advent nikako nije namijenjen velikoj većini stanovnika Hrvatske, njih 2,7 milijuna koji na računu imaju manje od deset tisuća kuna, odnosno žive od plaće do plaće. Adventu se ne može veseliti ni više od 60 tisuća blokiranih Zagrepčana, kao ni 553 bivša radnika Diokija kojima za neisplaćene plaće duguju ukupno 90 milijuna kuna.

- Za Advent su, kao i za sve što gradonačelnik Milan Bandić radi – bile to fontane ili socijalni stanovi – tipični dealovi s podobnim kapitalom kao i potpuna degradacija javnog prostora, gdje glavni zagrebački trg većinu godine više sliči na vašar nego na trg. Sâm Advent je pak dobra maska za ono što se krije ispod toga: bezbrojne zatvorene radnje u širem centru grada koje su posljedica slabo profitabilnog perifernog kapitalizma i gradske fasade u raspadanju - kaže Kapović.

Na stranicama Radničke fronte stoji informacija po kojoj je za adventsku manifestaciju u dvorištu Arheološkog muzeja, uobičajeno pokondirenog naziva ‘Secret Christmas Garden’, predviđena gradska subvencija od 30 tisuća kuna. Tu manifestaciju organizira privatno trgovačko poduzeće koje nudi komercijalne sadržaje čijom naplatom ostvaruje profit za, naravno, privatne džepove. Kapović to u najmanju ruku smatra nepravednim jer je u isto vrijeme u prijedlogu proračuna Grada Zagreba predviđeno svega 60 tisuća kuna za 61.605 blokiranih građana.

- Ako se samo za jedno dvorište daje 30 tisuća kuna, a unatoč predizbornim obećanjima samo dvostruko više novca za blokirane i ovršene, onda je sve jasno. Nesporna je turistička narav Adventa, ali nije jasno zašto bi se iz javnih sredstava financiralo komercijalne sadržaje. Čak i kad su neki sadržaji poput koncerata javni, teško je vjerovati da će im prisustvovati netko tko ne može djeci priuštiti palačinku za 20 kuna ili sebi nešto iz wine & champagne bara. Problem sa spomenutim ‘Secret Gardenom’ je što se ulaz naplaćuje 50 kuna tako da događanja u njemu ni po čemu nisu javna - govori Kapović.

Nema dakle sumnje da je Advent za džepove privatnika itekako profitabilan jer inače ne bi bilo toliko zanimanja za kućice, niti bi im se isplatilo plaćati ogromne sume za njihovo unajmljivanje.

- Nema dvojbe da se Advent zasniva na brutalnoj eksploataciji jeftine radne snage, na čijim se plećima okreće ogroman profit za vlasnike koji iznajmljuju kućice, dok njihovi radnici rade za crkavice, satima se smrzavaju na nogama, a istovremeno uglavnom rade bez ikakvih higijenskih uvjeta, WC-a i sl. Profit se slijeva u vrlo mali broj džepova. Podataka o tome je jako malo jer je u svim medijima imperativ Advent prikazivati kao bajkoviti uspjeh. Uglavnom, ista priča kao i naš jadranski ljetni turizam. Profit za malobrojnu poduzetničku elitu, konzumerizam za srednju klasu i bogate te izrabljivana radnička klasa o kojoj nitko ne vodi računa - zaključuje Kapović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više