Novosti

Politika

Kome smeta crvena zvijezda

U Rijeci je održan prosvjed navijača i braniteljskih udruga koji su uz HOS-ove zastave i skandiranje demonstrirali protiv postavljanja crvene zvijezde na vrh Riječkog nebodera u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture

Ie2pynzahtz9ljvf7ybbji0f5o1

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Uz ratne zastave HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni‘ i prvim bijelim poljem na grbu te uz skandiranje ‘Hrvatska - Nezavisna Država‘ i pjesmu ‘Zovi, samo zovi‘, u nedjelju popodne stotinjak građana, pripadnika navijačke skupine Armada i braniteljskih udruga, prosvjednom šetnjom kroz Rijeku demonstriralo je protiv umjetničke akcije postavljanja crvene zvijezde na vrh Riječkog nebodera. Riječ je o instalaciji ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’ umjetnika Nemanje Cvijanovića, postavljenoj u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Jedan od prosvjednika, predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić, kazao je da su se okupili spontano ‘protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvijezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo‘ koju se sada ‘opet gura i preferira‘. ‘Ako je Rijeka prijestolnica kulture mislim da se ne bi trebali slaviti simboli zločina poglavito s obzirom da je prošle godine zakonom zabranjena upotreba simbola povezanih s totalitarnim režimima‘, rekao je Maravić, ne pojašnjavajući kojim zakonom i tko je zabranio korištenje crvene zvijezde.

Okupljeni su se organizirali putem društvenih mreža, bez traženja potrebnih dozvola. Iz policije su kratko objavili da su ‘temeljem saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana izašli na mjesto događaja te da tijekom okupljanja nije bilo policijskog postupanja‘.

Cvijanovićeva zvijezda postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke ZAVNOH-a 1943. godine o priključenju Rijeke Hrvatskoj. Skulptura je napravljena u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje simboliziraju 2800 poginulih boraca u borbi za oslobođenje Rijeke. Instalacija je sastavni dio programa ‘Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru‘ u sklopu ‘Doba moći‘ koje tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći. Zvijezda, koju su partizani postavili na vrh nebodera 1945. godine, trebala je biti vraćena još u svibnju ove godine, ali je zbog pandemije koronavirusa došlo do odgode.

‘Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek ‘opasnog‘ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo’, naveo je u najavi postavljanja instalacije navodi Cvijanović.

Skulptura će biti postavljena od 20. rujna do 4. listopada 2020. godine, a na društvenim mrežama najavljuje se veliki prosvjed protiv nje u subotu, 26. rujna.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više