>

novosti logo

Piše A. Kožul

U Rijeci osvanuo sramotan grafit

U središtu Rijeke ispisana je prijetnja upućena umjetniku Nemanji Cvijanoviću, koji je široj javnosti postao poznat nakon instalacije ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’

U središtu Rijeke, u Krešimirovoj ulici, na fasadi kompleksa Rikard Benčić, u srijedu je osvanuo degutantni grafit, odnosno izravna prijetnja smrću: ‘Nemanja Srbine, presudit ćemo ti’, uz dodano slovo ‘A’, kojim se potpisuju pripadnici navijačke skupine Armada.

Poruka mržnje upućena je riječkom umjetniku Nemanji Cvijanoviću, koji je široj javnosti postao poznat nakon instalacije na krovu riječkog nebodera ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’. Cvijanovićev umjetnički rad, koji je postavljen u sklopu projekta ‘Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020’, izazvao je žestoke negativne reakcije desnice, a nezadovoljstvo se prelilo na ulice i pretvorilo u otvorene prijetnje.

Iz Policijske uprave primorsko-goranska poručuju da su u toku kriminalistička istraživanja u vezi s pronalaskom autora ove poruke mržnje, kao i utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih uz događaje. ‘Budući da su policijski izvidi i dalje u tijeku, u interesu ishoda istih policija nije u mogućnosti iznositi detalje dosadašnjeg tijeka kriminalističkih istraživanja’, rečeno je u odgovoru PU primorsko-goranske.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u izjavi za Novi list je kazao da su Nemanja Cvijanović i njegova obitelj bili izloženi brojnim telefonskim prijetnjama, a prijeteće poruke, potpisane s prepoznatljivim amblemom Armade, ostavljane su na nekoliko riječkih fasada.

Obersnel je naglasio da je on osobno tokom septembra u nekoliko navrata pisao reagiranja, slao priopćenja i skretao pozornost na opasnost izravnog govora mržnje, ali da javnost i mediji nisu imali ‘ama baš nikakvu potrebu glasno progovoriti o tome’.

‘Govor mržnje nisu dječji nestašluci koje ćemo pomesti pod tepih i misliti da se baš ništa od prijetnji neće ostvariti. Nemili slučaj na Markovu trgu, nažalost, samo je rezultat pogrešno postavljenih vrijednosti s kojima se očito borimo na svim razinama društva. Tolerancijom govora mržnje širom otvaramo vrata teroru i ne počnemo li svi, a osobito mediji, govoriti o tome, bojim se da ovaj slučaj neće biti i posljednji’, poručio je Obersnel.

1/1