Novosti

Društvo

Kooрдинaциja у Moрaвицaмa

У oквиру студиjскoг путoвaњa крoз Примoрскo-гoрaнску жупaниjу, кaкo би упoзнaли примjeрe дoбрe прaксe тe прeдстaвили свoj рaд другимa, прeдстaвници нaциoнaлних мaњинa Зaгрeбaчкe жупaниje пoсjeтили су Moрaвицe

Large 2

Sastanak gostiju i domaćina

U okviru studijskog putovanja kroz Primorsko-goransku županiju, predstavnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije posjetili su Moravice. Delegaciju je predvodio Salih Uremović, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u kojoj predstavlja Bošnjake, a u njoj su bili Dragiša Pilipović (Srbi), Goran Beus Rihemberg (Nijemci) i Lena Đapić (Makedonci). Domaćin je bio VSNM Grada Vrbovskog na čelu s predsjednikom Milanom Vukelićem, a sastanku su prisustvovali Novica Vučinić u ime pododbora "Prosvjete" u Moravicama, Dušan Milanović i gradski vijećnik Jovan Trbović kao predstavnici MO Moravice.

Po riječima Uremovića, međusobna suradnja je od velike važnosti, ne samo za nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, već i na širem području Hrvatske. Upravo zbog toga, Koordinacija organizira studijska putovanja, kako bi članovi vijeća i predstavnici manjina imali priliku upoznati primjere dobre prakse, ali i predstaviti svoj rad drugima. Razmjena iskustava bitna je u podizanju kvalitete predstavljanja nacionalnih manjina.

Po riječima predsjednika VSNM-a Grada Vrbovskog Milana Vukelića, jedan od glavnih ciljeva rada Vijeća je rad na jačanju i koordinaciji aktivnosti svih organizacija koje su još uvijek aktivne u ovom kraju, od sporta kulture i gospodarstva.

- Trudimo se pronaći načine da našu baštinu, tradiciju i način života iskoristimo kao razvojnu polugu našega kraja i vrijedan turistički proizvod. Upravo su zbog toga lokalne inicijative kao što su festival harmonike u Gomirju, projekt Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara, dani lavande ili ideje za razvoj manifestacije vezane uz lik Pere Kvrgića i muzeja željeznice, od velikog značaja za dio ekonomskog razvoja našega kraja. Siguran sam da ćemo i dalje imati financijsku i tehničku potporu SNV-a i Primorsko-goranske županije, a nadam se da dolazi vrijeme veće brige i uključenosti Grada Vrbovskog u promišljanje kako iskoristiti potencijale svih naših mjesta i mjesnih odbora - rekao je Vukelić.

Nakon predstavljanja aktivnosti VSNM-a Grada Vrbovskog, "Prosvjeta" i Mjesnog odbora Moravice, učesnici su se upoznali s hramom sv. Velikomučenika Georgija i radom Željezničke tehničke škole Moravice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više