Novosti

Društvo

Skresan novac za manjine

Najveći udar zagrebačka vijeća nacionalnih manjina doživjela su za realizaciju programskih aktivnosti, za koje nije izdvojeno ništa

Large intrigator anja

Smanjen je i iznos nagrade za manjinske vijećnike – Grad Zagreb (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Politika štednje nove zagrebačke vlasti nije zaobišla ni 19 vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba i Koordinaciju vijeća nacionalnih manjina. Cjelokupan iznos za sve nacionalne manjine u Zagrebu, po svemu sudeći, sljedeće godine iznosit će pet milijuna kuna, a prije rebalansa budžet je iznosio 11 milijuna. Kako saznajemo, novi iznos jedva pokriva troškove hladnog pogona, a najveći udar vijeća nacionalnih manjina doživjela su za realizaciju programskih aktivnosti, za koje nije izdvojeno ništa ili doslovno nula kuna.

U Prijedlogu proračuna za 2022., prema uputama koje je Grad dostavio vijećima i predstavnicima, nisu predviđeni čak ni neki od uobičajenih troškova hladnog pogona, primjerice održavanje higijene prostorija ili saniranje kvarova. Osim toga, nagrada za manjinske vijećnike određena je u visini od tek 20 posto, za razliku od prijašnjih 50 posto, iznosa za vijećnike u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, naglašava da smanjenje nagrada za vijećnike ne osporava, već stavlja fokus na programe koji neće biti realizirani.

- Srž priče je da se tu ne radi o smanjivanju. Smanjivanje je kad se neka svota spusti s 500 na 300, ali kad se programska sredstva spuste na nulu, onda nije riječ o mjerama uštede, već o potpunom ukidanju sredstava za realizaciju programa zbog kojih postojimo. Vijeća nacionalnih manjina postoje da bi proizvodila kulturni sadržaj namijenjen nacionalnim manjinama, ali i šire. S obzirom na ovaj prijedlog, nećemo biti u mogućnosti to raditi. Doći ćemo u situaciju da razmišljamo kako održavati stečena prava. I za hladni pogon su smanjeni dodaci, a ti troškovi su fiksni. Ne možemo utjecati na iznos računa, pogotovo u situaciji kad se najavljuje poskupljenje - objašnjava Hodžić.

Smatra da trenutna komunikacija na relaciji Grad Zagreb – nacionalne manjine nije dobra. Kaže da predstavnici vijeća još uvijek čekaju da ih gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov tim pozovu na razgovor.

- Razgovor je potreban kako bismo im predstavili na što inače trošimo ta sredstva. Vjerojatno je percepcija javnosti i gradske uprave da je to neki novac koji je uzalud potrošen. Mislim da u Gradskoj skupštini nisu svjesni konzekvenci tog prijedloga. Da se razumijemo, nismo nezahvalni, znamo da pet milijuna kuna nije mali iznos u današnje vrijeme, ali važno je naglasiti da ovih pet milijuna nije funkcionalno. Vegetirat ćemo, održavati prostor, plaćati tajnika ili tajnicu i nagrade vijećnicima, a program nećemo imati - jasan je Hodžić.

Poslali smo službeni upit Gradu Zagrebu o planiranju sredstava za Vijeća nacionalnih manjina. U odgovoru je navedeno da u ovom trenutku ne možemo dobiti odgovor na to pitanje. 

- Naime, planiranje proračuna je još u tijeku, što znači da se još uvijek ne zna koji će se iznos planirati za financiranje Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u 2022. godini te hoće li i u kojem postotku biti umanjene mjesečne nagrade članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina - navodi se u odgovoru koji potpisuje Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnice za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine. 

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više