Novosti

Politika

Kosovska Inicijativa mladih osudila napad na Srbina

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo osudila je napad na kosovskog Srbina M. J.-a, koji je 10. aprila na Bistričkom mostu kod Zvečana povređen u pucnjavi u kojoj je učestvovao kosovski policajac

Large inicjativa

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) osudila je napad na kosovskog Srbina M. J.-a, koji je 10. aprila na Bistričkom mostu kod Zvečana povređen u pucnjavi u kojoj je učestvovao kosovski policajac.

"Ovo je jasno kršenje prava na život i bezbednost građana. Pozivamo sve relevantne institucije da rade svoj posao i pravično procesuiraju sve odgovorne u ovom slučaju", ističu iz Inicijative.

Smatraju zabrinjavajućim što je kosovska policija prvobitno negirala umešanost u incident.

"Duboko je zabrinjavajuće što je Policija Kosova prvobitno negirala bilo kakvu umešanost u pucnjavi bez sprovođenja odgovarajuće istrage. Ovakvo ponašanje podriva poverenje javnosti u institucije za sprovođenje zakona.

Od suštinske je važnosti da kosovska policija odmah preuzme korake za rešavanje ovog pitanja, kako bi se osiguralo da se budući incidenti tretiraju transparentno i na zakonom propisan način.

Imperativ za institucije Kosova je da deluju brzo i odlučno kako bi povratili poverenje javnosti u policijske snage i obezbedile efikasnu istragu ovakvih slučajeva", navodi se u njihovom saopštenju.

Nakon sprovođenja istrage od strane relevantnih policijskih jedinica na regionalnom i centralnom nivou, policija je pribavila dokaze koji sugerišu moguću umešanost policajca u incident sa pucnjavom iz vatrenog oružja.

„Pozivamo Policijski inspektorat Kosova i nadležne istražne organe da preuzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena, kao i da počinioci za ovaj zločin odgovaraju u skladu sa zakonom“, apeliraju i pozivaju Policiju Kosova da blisko sarađuje sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužilaštvom kako bi nastavili da drže policiju odgovornom kada ne ispunjavaju najviše etičke i profesionalne standarde.

Ovo uključuje i obavezu da se ojačaju mehanizmi unutrašnje kontrole i odgovornosti, kao i da se službenici koji krše zakon i urušavaju javno poverenje odmah budu pozvani na odgovornost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više