Novosti

Kronika

Kрeнулa двaнaeстa гeнeрaциja

Нoвa шкoлскa гoдинa у Српскoj гимнaзиjи у Зaгрeбу: Прoљeтни мaтурaнти oдличнo су прoшли; свих 18 пoлoжилo je држaвну мaтуру. Вeћинa je уписaлa фaкултeтe

8bolnzt9oy89onr8z7jzgf5k40l

Prvaši gimnazijalci u klupama 

Prvog septembarskog ponedjeljka u školske klupe sjela je i dvanaesta generacija učenika prvih razreda Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Katarina Kantakuzina Branković’ u Zagrebu.

- Ove godine upisali smo 17 učenika prvog razreda, kaže za ‘Novosti’ v.d. direktora protojerej stavrofor Slobodan Lalić, ističući da je većina učenika iz Hrvatske, od toga troje iz Zagreba. Jedan učenik dolazi iz Novog Sada, jedan iz Trsta, a jedna učenica je iz Banjaluke, dok će se prvašima priključiti još jedna učenica iz Sarajeva. Ovogodišnji broj učenika prvih razreda u granicama je do sada upisanih generacija, kaže Lalić i dodaje da je u školi ukupno 70-ak učenika. Među učenicima prvog razreda je i Jovan Perišić iz Darde.

- U Gimnaziju sam došao na preporuku našeg sveštenika. Isprva sam bio skeptičan, ali kad sam se raspitao i pročitao materijale o školi, odmah sam se zagrijao, pa je bilo kako dogovoriti se s roditeljima, kaže Jovan čiji su prvi utisci odlični. ‘Stvarno se vidi da je ovo drugačija gimnazija‘, kaže on.

Lalić ističe da su maturanti odlično prošli; svih 18 učenika položilo je državnu maturu. Većina je upisala fakultete raznih smjerova u Hrvatskoj, od pravnog do tehničkih studija ili čak likovnu akademiju.

- Nekoliko njih napustit će Hrvatsku, neki odlaze na studije u Republiku Srpsku ili Srbiju, a drugima su se porodice odselile u druge zemlje, pa i oni odlaze. Računali smo da je petini učenika netko od roditelja na radu u drugim zemljama, pa ima slučajeva da su nekim učenicima oba roditelja odsutna. Ipak, kako su djeca u domovima, to ne predstavlja problem prilikom školovanja, kaže Lalić. Jedna od učenica koja planira napustiti zemlju je Milica Novaković, učenica četvrtog razreda iz Vukovara.

- Kako se čujem i družim sa svojim vršnjacima koji su ostali u Vukovaru, pogotovo za vreme letnjeg raspusta, došla sam do zaključka da u poređenju s gimnazijom u Vukovaru, ova ima niz prednosti jer se tu uči o hrvatskom i o srpskom jeziku, istoriji i kulturi. To će mi dobro doći kad naredne godine u Beogradu upišem studij srpskog i ruskog jezika, rekla je Milica.

Podsjetimo da je škola počela s radom prije 12 godina na inicijativu tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana s ciljem da se školovanje omogući i mladima koji zbog lošeg imovnog stanja svojih roditelja, najvećim dijelom povratnika, nemaju mogućnosti da se kvalitetno školuju. Škola je u državnom sistemu obrazovanja, a nastava se odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu za opće gimnazije u Hrvatskoj, uz velik broj dodatnih i izbornih predmeta, te sadržaja vezanih uz srpsku kulturu i nauku. Zagrebačka crkvena opština plaća učenicima smještaj u domovima i užinu za vrijeme nastave. Na početku godine zadužuju besplatne udžbenike koje vraćaju na kraju godine, a učenici imaju pristup bogatoj biblioteci i učestvuju u vannastavnim aktivnostima, brojnim izletima i putovanjima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više