Novosti

Društvo

Počeo bojkot vozača Ubera, sutra štrajk diljem zemlje

Zbog kašnjenja isplate plaća vozači Ubera već su krenuli s bojkotom aplikacije, a sutra će od 7 do 10 ujutro štrajkati diljem zemlje. Nedopustivo je da kao radnici iz medija doznajemo objašnjenja o kašnjenju plaća, kaže Iva Filipović iz Sindikata radnika digitalnih platformi

Large rsz 1pxfuel uberv1

(foto Pxfuel)

Zbog posljednjeg kašnjenja tjedne isplate vozačima Ubera koja je trebala biti realizirana u utorak, te činjenice da tvrtka izbjegava bilo kakav kontakt sa svojim radnicima i radnicama, Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP) ovoga je vikenda pozvao na bojkot aplikacije, a sutra će se okupiti i ispred sjedišta Ubera Hrvatska, na Radničkoj cesti u Zagrebu.

- Danas smo razgovarali s članovima sindikata, ali i nekim vozačima koji nisu članovi. Pozvali smo sve na bojkot Uberove aplikacije, na razini čitave Hrvatske sutra od sedam do deset ujutro. U deset sati ćemo se okupiti i ispred sjedišta Ubera. Vozači nam javljaju da ih je već dosta samoinicijativno počelo gasiti aplikacije, tako da je bojkot zapravo već počeo. Pozivamo i korisnike Uberovih usluga da se solidariziraju i podrže radnike i radnice u bojkotu - govori nam Iva Filipović iz Sindikata radnika digitalnih platformi (SRDP).

Filipović nam objašnjava kako radnici nisu od Ubera dobili nikakvo objašnjenje zašto isplate kasne.

- Dobili smo obavijest da se radi o grešci sustava banke preko medija. Ja sam to pročitala u medijima jučer, a od Ubera smo dobili samo automatizirane poruke: Hvala na upitu, vaš upit je proslijeđen nadležnoj službi, zahvaljujemo na strpljenju, itd. U ime sindikata sam preko aplikacije poslala poruku u petak, tražila objašnjenje i mail adresu nadležne osobe, danas mi je stigao odgovor da mi ne mogu dati nikakav kontakt i da je prema njihovim informacijama mogućnost da isplata kasni nekoliko dana zbog problema s poslovnim bankama - priča Filipović.

Ovo nije prvi put da radnicima Ubera u Hrvatskoj kasne plaće. Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen proteklog tjedna. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije sjeo na račun u utorak pa su očekivali da će biti isplaćen do petka, pošto je takva praksa bila prethodnih nekoliko puta kad su kasnile isplate. Međutim, isplata nije sjela ni u petak.

- Ovo se počelo događati sve češće. Predstavnici sindikata će sutra tražiti da napokon neka nadležna osoba izađe pred ljude i objasni što se dogodilo. Ova najnovija situacija jasno je pokazala koliko smo mi kao radnici u potpunosti nezaštićeni, a s druge strane nemamo nikakvu komunikaciju s predstavnicima Ubera, ne znamo kome se obratiti, ne možemo doći do nikakve informacije. Čak i da se sutra isplate plaće, nama se opet može dogoditi ovakva situacija i to je jednostavno nedopustivo. Radnici su frustrirani, ovako ne može funkcionirati neki radni odnos - zaključuje Filipović.

SRDP apelira na solidarnost i poziva vozače i vozačice Ubera iz cijele Hrvatske da se sutra isključe s aplikacije i tako pokažu kako sve češća demonstracija samovolje platformi i omalovažavanje "partnerskog odnosa" kojim se Uber voli hvaliti ne može i ne smije proći nekažnjeno.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više