Novosti

Kratko & jasno

Krešimir Sever: Smanjiti PDV i za struju

Nakon smanjenja PDV-a na plin i ogrjevno drvo, svakako bi Vlada trebala ići u pravcu smanjenja PDV-a na električnu energiju, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Large intrigator  mini

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Premijer Plenković najavio je smanjenje PDV-a za ogrjevno drvo i toplinsku energiju sa 13 na 5 posto. Hoće li i to proći kao većina dosadašnjih Vladinih mjera nakon kojih cijene nisu pale?

Znamo da dosta često građani drva kupuju iz kamiona, od nekih preprodavača, privatnih lica, i zaista je pitanje hoće li oni smanjiti cijene. Oni zapravo nemaju nikakvu obavezu smanjenja cijena, čak ni potrebu jamstva da će na kraju krajeva sniziti svoju cijenu ako u startu dobiju povoljnu cijenu tog drveta od Hrvatskih šuma. Država ima ograničen prostor djelovanja u privatnom sektoru, ne može nikome naložiti da mora spustiti cijenu zato što je snižen PDV.

Znači, porezna rasterećenja nisu dovoljna za regulaciju poskupljenja?

Mnogi u svoje povećane cijene ugrađuju i buduću očekivanu inflaciju. Susrećemo se sa onim što znamo dugi niz godina, da određeni preko leđa građana i javnog novca ostvaruju ekstrazarade. Poduzetnici non-stop kukaju nad svojom sudbinom, naričući pokušavaju zamutiti situaciju i dodatno zaraditi. Ako poslodavci posluju s nulom, u ovo vrijeme i to im je dobro. Slažemo se s Vladinim porukama da trebamo svi doprinijeti izlasku iz ove krize, pa i poslodavci i preprodavači. U praksi najviše doprinose sami građani. Zauzimamo se za to da se formiraju neke crne liste subjekata koji neopravdano dižu cijene. Sindikati i organizacije civilnog društva, potrošačke udruge i mediji trebali bi građane upozoravati na takve subjekte. Državni inspektorati tu bi mogli imati svoju ulogu.

S obzirom na najčešće načine kupovine drva za ogrjev, koliko će građana osjetiti ovo smanjenje PDV-a?

Proteklih decenija mnogi su se građani počeli od drva za ogrjev okretati plinu i zatvarati svoje dimnjake. Kad su poskupjeli plin i struja, ponovno se dio građana počeo vraćati ogrjevnom drvu i njegovim derivatima kao podlozi za grijanje. Nije lako prijeći na novi oblik grijanja. Čim je drvo postalo traženija roba, odmah su oni koji ga preprodaju počeli povećavati cijenu. Smanjeni PDV trebali bi osjetiti građani koji kupuju ogrjevno drvo ili pelete u velikim lancima. Pored već smanjenog PDV-a na plin, ovo je dobar potez kojim se pokušava proširiti rasterećenje građana za troškove koji bi u zimskom periodu mogli biti najveći udar za kućne proračune.

Za električnu energiju PDV je ostao 13 posto. Očekujete li tu smanjenje?

Nakon smanjenja PDV-a na plin i ogrjevno drvo, svakako bi Vlada trebala ići u pravcu smanjenja PDV-a na električnu energiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više