Novosti

Kronika

Kрснa слaвa ВСНM-a Бaрилoвићa

Члaнoви Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe oпћинe Бaрилoвић и њихoви брojни гoсти oбиљeжили су у чeтвртaк 7. jулa Ивaњдaн - Дaн свoг виjeћa и Kрсну слaву изaбрaну у спoмeн нa Свeтoг Joвaнa Kрститeљa

Kdmixaicgy377t8xlm5v9enx81l

Posvećenje slavskog kolača

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine općine Barilović i njihovi brojni gosti obilježili su u četvrtak 7. jula Ivanjdan - Dan svog vijeća i Krsnu slavu izabranu u spomen na Svetog Jovana Krstitelja. Održana je svečana sjednica Vijeća, govorilo se o egzistencijalnim i infrastrukturnim problemima srpskih naselja u općini Barilović, a slavski kolač posvetio je paroh vojnićko-kolarićki Željko Vidaković.

- Najviše radimo na nasipanju puteva, posebno onog od plantaže prema Svojiču i Mrežničkom selu. Podnijeli smo zahtjev Županijskoj upravi za ceste da konačno spoji i asfaltira tri kilometra puta županijske ceste Generalski stol -Perjasica od Mateškog sela do Perjasice koji je još ostao neasfaltiran. Posebno ističem angažman predsjednika Mjesnog odbora Perjasica Dušana Žiže koji je neumoran u poslovima održavanja puteva i čišćenja grobalja. Predviđeno je i asfaltiranje puta od Kosijerskog sela do Koranskog brijega kako bi se asfaltni put spojio sa Malićima na Korani. Drugi pravac je prema Donjem Skradu od oko tri kilometra što bi financirala općina. Planiramo i obnovu spomenika borcima NOB-a u Kosijerskom selu, koji je srušen u ratu devedesetih. Predvidjeli smo i traženje lokacijske dozvole za gradnju pravoslavne kapele u Malom Kozincu. U zadnjih šest godina nije bilo međunacionalnih sukoba bilo koje vrste, niti incidenata, a zadovoljni smo i saradnjom sa općinskim vlastima i načelnikom Draženom Perakovićem, kazao je za Novosti Milosav Kuljanin, predsjednik VSNM-a Općine Barilović.

Kuljanin je istaknuo i posebno veliki zadatak koji stoji pred Vijećem, a radi se o obilježavanju 75. godišnjice formiranja Trećeg kordunaškog partizanskog odreda, najvjerovatnije 27. avgusta. Očekuje se dolazak više autobusa sa gostima i antifašistima iz Rijeke, Istre, Zagreba, Karlovca i drugih mjesta, kao i bivšeg predsjednika Stipe Mesića koji je prisustvovao otvorenju obnovljenog spomenika 2013. godine na 72. godišnjicu, kada je svog izaslanika i vijenac poslao i tadašnji predsjednik Ivo Josipović koji bi trebao također doći.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više