Novosti

Politika

Koronika društvenog života

Na zabavi Darija Žinića u Marinbrodu, a na koju je došao i njegov otac, župan Ivo Žinić, bilo je od sedam do dvadesetak ljudi, ovisno o tome tko iznosi procjenu, a svjedoci još tvrde da se prilično popilo i da se nakon pečenja i zapjevalo

82qb6eqzejlfhl6xjs4vl6es2qp

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Svega smo se nagledali i naslušali zadnjih dana, otkako je krenula ova pandemija. Ljudi koji su pod sumnjom zaraze virusom SARS-CoV-2 i trebali bi biti u izolaciji prešetavali su se okolo kao da su na korzu. Gotovo stotinu njih nakon potresa u Zagrebu samoizolaciju u glavnom gradu zamijenilo je zimskim ljetovanjem u obalnim vikendicama. Zabilježeno je više od tisuću slučajeva kršenja obaveznog zadržavanja u karanteni i to na različitim mjestima, pa čak i u kafićima koji su trebali biti zatvoreni. Favorit je ipak stanovita gospođa sa sumnjom u zarazu koja je u apoteku u centru Zagreba došla kako bi kupila šampon za kosu.

Nije puno bolje ni na drugoj strani. Preko interneta, posebno na društvenim mrežama, digla se prava hajka na (potencijalno) zaražene. Otkrivana su njihova imena, prijetili su njima i njihovim obiteljima, a sve je kulminiralo prije neki dan, pokretanjem web-stranice Samoizolacija.hr na kojoj se pozivalo građane da anonimno prijavljuju sve sumnjive slučajeve kršenja izolacije koje bi potom revnosni pokretači stranice prosljeđivali MUP-u. Međutim, umjesto očekivanog rasta čitanosti i nezakonitog prikupljanja osobnih podataka, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje pa je stranica vrlo brzo ugašena.

Ipak, na listi ovih bisera posebno mjesto zauzima društvena obitelj Žinić. Stariji, Ivo Žinić, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske, na funkciji je župana Sisačko-moslavačke županije. Njegov sin Dario Žinić zamjenik je pak gradonačelnika Gline i samim tim po funkciji načelnik lokalne civilne zaštite. I otac i sin su u HDZ-u. Premda bi dakle po funkciji Dario Žinić trebao provoditi vrlo jasne upute nacionalnog Stožera civilne zaštite koji dva puta dnevno, jasno da jasnije ne može, upozorava na posljedice kršenja njihovih odluka te potencijalno ugrožavanje bolesnih i starijih osoba širenjem koronavirusa, ovaj je profesor kineziologije i mlada politička nada subotu odlučio provesti na drukčiji način. Okupio je ekipu pa krenuo u čišćenje grmlja i drače oko kuće svog djeda. Nakon završene radne akcije, načelnik civilne zaštite odlučio je, kako je i red, počastiti akcijaše pa je gozbu i piće poslužio u Zavičajnom klubu Marinbrod, u selu kraj Gline. Okupilo ih se na večeri najmanje sedmero (tako kaže sam Dario Žinić) ili devetero (tvrdi Ivo Žinić), desetak (procjena policije) ili dvadesetak (tvrde svjedoci koji su okupljanje prijavili policiji). U svakom slučaju, više nego dozvoljenih petero. Svjedoci još tvrde da se prilično popilo i da se nakon pečenja i zapjevalo.

Fešta je – koroni unatoč i usprkos – mogla potrajati dugo u noć da policija nije reagirala i prekinula dernek. Revoltirani susjedi snimili su parkirane automobile ispred doma pa se tako doznalo da je druženje svojim prisustvom uveličao i sam župan Ivo Žinić koji je došao službenom Škodom. Cijela priča završila je priznanjem Darija Žinića koji je kazao da se večerom želio zahvaliti prijateljima koji su mu došli pomoći u ranije dogovorenim radovima, kao i da je poduzeo sve mjere zaštite i da su procijenili da takvo okupljanje nije rizično. Demantirao je susjede i rekao da nije bilo nikakve zabave i pjevanja, nego samo tiha večera.

Bilo kako bilo, digla se prilična galama pa je cijela priča došla i do premijera Andreja Plenkovića. Mlađi Žinić dao je ostavku na dužnost načelnika Stožera civilne zaštite, ali se one zamjenika gradonačelnika, izgleda, ne misli odreći. Stariji Žinić samo je priznao da je bio na večeri, ali tvrdi da nikakvog korona-partyja nije bilo i da, iako nije poštovana odluka Stožera, nitko nije bio ugrožen.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više