Novosti

Kronika

Krštenje loze u Kneževim Vinogradima

Uoči svog praznika Sv. Trifuna, kada vinogradari prvom simboličnom rezidbom loze označavaju početak sezone, u Vinariji Horvat upriličeno je druženje Srba iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije te Srema

Large 2

Druženje u vinariji domaćina

Proslavljajući svoj praznik Sv. Trifuna svakog 14. februara, vinogradari prvom simboličnom rezidbom loze označavaju početak sezone. Širenje kulta svetitelja Svetog Trifuna datira još od Tribuna petog veka. Tako je bilo i ove godine u Kneževim Vinogradima gde su 12. februara pripadnici srpske zajednice u tom multietničkom mestu obeležili praznik svog zaštitnika. Ovaj se praznik na poseban način obeležava u svim domaćinstvima koja se isključivo bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presecanje slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota u vinogradima. Jedno od takvih domaćinstava je Vinarija Horvat gde je uoči praznika upriličeno druženje Srba iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije te Srema.

- Sa našim smo gostima u brdu krstili mladu lozu, potom im predstavili prostorije namenjene srpskoj zajednici u Kneževim Vinogradima, i na kraju smo došli u vinariju gde nastavljamo druženje - kaže Vladimir Horvat, predsednik VSNM-a Kneževi Vinogradi. Petar Šmrčković, odličan poznavalac istorije i običaja na području Opštine Kneževi Vinogradi nadopunio je Horvata.

- Od 14. februara pa sve do Mladenaca 22. marta, Sv. Trifun je zaštitnik vinogradara. On je bio hrišćanin koji je stradao od rimskih carskih dželata nakon čega se i posvetio. U "Ohridskom prologu" vladike Nikolaja Velimirovića piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija. Bilo je to u vremenima dok hrišćanstvo još nije bilo prihvaćeno - nadopunjuje Šmrčković. Među brojnim uzvanicima bio je i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

- Danas smo u radnoj poseti Opštini Kneževi Vinogradi gde smo dogovorili modalitete daljnje saradnje. Prijatno sam iznenađen opštinom i infrastrukturom koja je na visokom nivou, a što se saradnje tiče želimo je pojačati na polju sporta, a s vremenom na kulturu i ekonomiju kao što to radimo u drugim opštinama na istoku Hrvatske - rekao je Nakić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više