Novosti

Kronika

Kулeн пoбeђуje чaк и пaндeмиjу

Tрaдициoнaлнa jaгoдњaчкa мaнифeстaциja Kулeниjaдa, у oквиру "Дaнa Oпштинe Jaгoдњaк", збoг eпидeмиoлoшких мeрa другу гoдину зaрeдoм oдржaнa je бeз публикe, aли je oпeт пoкaзaлa aутoхтoну квaлитeту

Large 6

Pobednik Ivan Galić (drugi sleva) u društvu čelnih ljudi županije i opštine Jagodnjak

U okviru "Dana Opštine Jagodnjak" i ove je godine, na blagdan Spasovo po julijanskom kalendaru, održana tradicionalna 20. gastro manifestacija Kulenijada.

Uz ograničenja zbog epidemioloških mera, kao i prošle godine, manifestacija je sadržavala samo takmičarski deo bez prisustva publike. Proglašenje pobednika održano je u novoizgrađenom vatrogasnom domu lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Prema ocenama stručnog žirija koji je i ove godine imao zahtevan zadatak, u konkurenciji 107 pristiglih kulena, prestižno prvo mesto osvojio je Ivan Galić iz Tenje, Zdenko Kovač iz Darde (Galićev učitelj) osvojio je drugo mesto, a treće je pripalo Radoslavu Miloviću iz Paulin Dvora. Pored spomenutih slavodobitnika, zlatnu medalju za kvalitetu dobilo je petnaest izlagača. Priznanja i nagrade za najbolje proizvode, zahvalnice osobama i institucijama koji su pomogli u održavanju manifestacije, uručila je nova načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević.

Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana, istaknuo je da je kulen proizvod po kojem je ova županija poznata te da Kulenijadu kao manifestaciju treba održavati i idućih godina.

- Čestitam vam na još jednoj uspješnoj organizaciji tradicionalne, ovoga puta i jubilarne manifestacije, koja na žalost zbog pandemije koronavirusa nije mogla obuhvatiti uobičajene kulturne i druge popratne programe. Međutim, važno je da se manifestacija održava jer uz ostale značajke koje nosi,  prezentacija autohtonog proizvoda i proizvodnje doprinosi turističkom razvoju cijele Baranje, odnosno Osječko-baranjske županije - rekao je Mato Lukić.

Kao što je već poznato, ciljevi ove manifestacije su promocija nadaleko poznate gastronomske delicije kao autohtonog proizvoda, organizacija njegove proizvodnje na tradicionalan način te očuvanje tradicije i običaja baranjskog mjesta Jagodnjaka. Zbog iznimne važnosti za Slavoniju, Baranju i Srem kulen je upisan u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Taj tradicionalni proizvod deo je gastronomske, istorijske i kulturne baštine istočne Hrvatske.

Manifestaciji su takođe prisustvovali Radomir Čvarković, zamenik župana Osječko-baranjske županije, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, načelnici više opština iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije te drugi. Osim same Kulenijade u Jagodnjaku su okviru Dana Opštine Jagodnjak organizovane i druge manifestacije, fišijada i konjogojski defile, a u subotu 19. juna, u mestu Bolman održat će se također tradicionalna manifestacija "Cigan pečenje".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više