>

novosti logo

Kuršlus među 'reformistima'

S odlaskom bivše ministarke financija i bivše zaposlenice bankarskog sektora Martine Dalić HDZ se opet pokazao kao nevjerodostojna stranka koja, ako i preuzme vlast, neće imati ni volje ni mogućnosti da ostvari famozne reforme u zemlji koju je u svojih 17 godina vladavine ionako doveo na niske grane.

- U proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize - rekla je osoba koja se financijama bavi od 1995. i ima pozadinu koju nemaju ostali članovi tzv. gospodarskog tima HDZ-a, a kamoli političari opće prakse.

Iako je odlazak Martine Dalić prilično jak udarac percepciji HDZ-a kao stranke spremne za vođenje neke ozbiljne ekonomske politike koja bi nadilazila puko pljuvanje po komunizmu i šuplje obećanje kako ćemo nakon njihove pobjede svi živjeti u blagostanju, HDZ-ovci su odmah počeli s izgovorima. Tako se bivši financministar Ivan Šuker načudio tvrdnji da je Martini Dalić mjesecima bio onemogućavan razgovor sa šefom stranke Tomislavom Karamarkom, dok je potpredsjednik Željko Reiner izjavio da je ona 'zagovarala neoliberalni pristup gospodarstvu, dok HDZ kao demokršćanska stranka zagovara socijalno-tržišno gospodarstvo', iako se na stranačkom ekonomskom forumu svojedobno pojavilo nekoliko okorjelih svjetskih neoliberala.

Bitniji razlog njenog odlaska možda je bilo odbijanje čak i najumjerenije reforme državne uprave, čiji su ciljevi trebali biti smanjenje broja partijskih kadrova na sinekurama u upravi i javnim i državnim poduzećima, uvođenje kriterija napredovanja i izbora na temelju znanja, rezultata rada i objektivnog ocjenjivanja, uklanjanje preklapanja u nadležnostima, smanjenje broja ministarstava i ukidanje ureda državne uprave po županijama, uz mogućnost otkaza u slučaju negativnih ocjena, kako je nakon abdikacije stručnjakinje objavljeno u 'Jutarnjem listu'.