Novosti

Kronika

ЛAГ Бaрaњa истрaжиo мeђимурскa искуствa

Лoкaлнa aкциjскa групa Бaрaњa, у склoпу свoг циљa ‘изгрaдњe и jaчaњa сoциjaлнoг и људскoг кaпитaлa у Бaрaњи’, oргaнизирaлa je студиjски пoсjeт ЛAГ-у Meђимурски дoли и брeги сa сjeдиштeм у Нeдeлишћу

78thx3yb7ckgl0liikikzq153zh

Predavanje o dr. Rudolfu Štajneru

Od februara 2010. godine kad je osnovana, na cijelom teritoriju Baranje djeluje Lokalna akcijska grupa Baranja sa sjedištem u Belom Manastiru. Pri osnivanju, kao jedan od devet ciljeva, istaknuti su ‘izgradnja i jačanje socijalnog i ljudskog kapitala u Baranji’. Taj cilj ostvaruje se na različite načine, a jedan od njih su studijski posjeti drugim LAG-ovima, kojih u Hrvatskoj ima pedesetak.

U skladu s tim, LAG Baranja organizirao je studijski posjet LAG-u Međimurski doli i bregi sa sjedištem u Nedelišću. Dvadesetjednočlana ekipa sastavljena od LAG-ovih članova, volontera i zaposlenika, u kojoj su bili i predsjednik LAG-a dr. med. Stipan Kovačić te voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić, na put je iz Belog Manastira krenula u 5:30, a nakon vrlo sadržajnog dana vratila se u Beli Manastir u jedan sat poslije ponoći.

Putnici su prvo obišli Centar dr. Rudolfa Štajnera u mjestu Donji Kraljevec, potom su posjetili šest primjera dobre prakse: Mlin na Muri u mjestu Žabnik, Etnozbirku i OPG Stanko Trstenjak u mjestu Marof, Voćnjak starih sorti jabuka u mjestu Brezovec, Izletište Vinska kuća Hažić u mjestu Jurovčak, Izletište i restoran Međimurski dvori u mjestu Lopatinec i Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri.

Za goste iz Baranje i Osijeka na svim nabrojanim lokacija domaćini su – uključujući tu i predsjednicu međimurskog LAG-a Sanju Krištofić te stručnu suradnicu spomenutog Centra Amalku Vukelić – organizirali predavanja, radionice ili izlaganje kvalificiranog vodiča tako da je putovanje cijelo vrijeme imalo karakter studijskog posjeta pa će – nadajmo se – neka od međimurskih iskustava naći primjenu i u Baranji.

Na kraju valja još napomenuti da putnici – naravno – nisu ostali gladni: baranjski doručak u autobusu, međimurski doručak u Donjem Kraljevcu, okrepljenja u OPG-u Stanko Trstenjak, Voćnjaku starih sorti jabuka i Izletištu Vinska kuća Hažić te ručak u ‘Međimurskim dvorima’ i večera u ‘Arki’ u Svetom Martinu. Sve u svemu: različitih i vrlo ukusnih delicija u izobilju i za pamćenje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više