Novosti

Kronika

In memoriam Stanko Dabić: Stručnjak za financije

Stanko Dabić bio je vrstan poznavalac kretanja cijena dionica, obveznica te bankarskog i financijskog sektora

Large 7

Stanko Dabić (1959-2022)

U četvrtak, 27. januara na belomanastirskom Novom groblju, uz prisustvo velikog broja ljudi, sahranjen je Stanko Dabić, poznati baranjski stručnjak za financije, koji ima velike zasluge za razvoj i djelovanje Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja te za lokalni šahovski klub. Iznenada je preminuo dva dana ranije, u 63. godini života. Rođen je 1959. u Bosni. U ranoj mladosti s roditeljima i braćom preselio se u Baranju, a djetinjstvo je proveo u Kamencu blizu Kneževih Vinograda. Visokoškolskim obrazovanjem stekao je zvanje profesora jezika i književnosti, a 2006. godine i zvanje magistra na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Davno prije magistriranja, ovaj drugi interes usmjerio je njegovu profesionalnu karijeru na područje ekonomije, posebno financija i računovodstva.

Nakon kraćeg profesorskog rada u belomanastirskoj srednjoj školi, radio je u bankarstvu te na "Belju" na poslovima vezanim za investicije, vrijednosne papire i računovodstvo. Stanko Dabić je bio stalni stručni saradnik i kolumnist "Glasa Slavonije". Više godina na stranicama posvećenim ekonomskim zbivanjima, komentarisao je situacije i pojave na tržištu kapitala. Redakcija "Glasa Slavonije" ističe da je bio vrstan poznavalac kretanja cijena vrijednosnica, dionica, obveznica te bankarskog i financijskog sektora.

Supruzi Lidiji, voditeljici Ureda LAG-a Baranja, aktivno je pomagao u razvoju, radu i provođenju projekata LAG-a Baranja, koji je posljednjih godina snažno potaknuo baranjski ruralni razvoj. Poticao je rad udruga civilnog društva i učestvovao u njihovim aktivnostima.

Obavljao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora Lovačkog društva "Srndać" iz Karanca, a velika mu je ljubav bio i šah. Nosio je titulu FIDE-majstora i bio član Šahovskog kluba "Beli Manastir". Klubu je dao nemjerljiv doprinos kao igrač i takmičar, ali i kao važan funkcioner i organizator. Za njim, kao velikim šahovskim entuzijastom i pedagogom, tugovat će i mladi članovi kluba koji su napravili tek prve šahovske korake. Dabić se trudio da im osigura što bolje uslove za takmičenja na turnirima, na koje ih je vodio i na kojima su, dobrim dijelom zahvaljujući upravo njemu, postizali zavidne rezultate.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više