Novosti

Politika

Povratak otpisane

Neskriveni revizionizam na javnoj televiziji: HTV je prikazao revizionistički film Nade Prkačin ‘Macelj – Titovo stratište’ nastao u koprodukciji konkurentskog mu Laudata i Udruge Macelj 1945.

1fzxighn366opus9h1kejq7vbwx

Povratak otpisane – Nada Prkačin (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Javni TV servis ne zaboravlja obilježiti važne povijesne datume. Večer uoči 8. svibnja, dana kada su partizanske jedinice ušle u Zagreb iz kojeg su pobjegli ustaše i njihovi simpatizeri, HRT je pustio dokumentarni film autorice Nade Prkačin o stradanjima katoličkih svećenika, ustaških vojnika i civila u Maceljskoj šumi u lipnju 1945. Film je nastao u koprodukciji Udruge Macelj 1945. i Laudata Ksenije Abramović, vlasnice istoimene privatne televizije koja bi javnom servisu trebala biti konkurentska.

Autorica filma ‘Macelj – Titovo stratište’ bivša je radnica HRT-a i novinarka ultradesnog ‘TV kalendara’. Prije četiri godine dobila je otkaz jer je bez odobrenja ‘posudila’ arhivsku građu i napravila dva autorska filma o Anti Gotovini, koji su potom prikazivani u privatnim aranžmanima. Danas je zaposlena upravo na katoličkoj televiziji Laudato, o kojoj smo naširoko pisali nedavno. Suptilnošću jednog Velimira Bujanca, tamo vodi talk show u kojem se bavi većinom ratnim i poratnim komunističkim zločinima. Na izborima za Sabor 2016. kandidirala se na listi ultradesne koalicije Pomak, zagovarajući lustraciju i ‘zaštitu života od začeća do prirodne smrti’.

Film ‘Macelj – Titovo stratište’ bavi se poratnim strijeljanjima u Maceljskoj šumi. Autorica nas u priču uvodi kroz stradanje 21 svećenika koji su se povlačili s ustašama, kada su ih zarobili partizani. U filmu se citira ‘Kronika franjevačkog samostana u Krapini’, čiji anonimni autor opisuje ulazak partizana u Krapinu kao dolazak sudnjeg dana, pa tako kaže da ga je ‘probo sedmerostruki mač’ kada je vidio da se mnogi vesele dolasku oslobodilaca i njihovim pjesmama. Iz filma se stječe dojam da je rat zapravo počeo dolaskom ‘crvene vojske’ iz šume. Ona je, kaže član Udruge Macelj 1945. Ivan Jaklin, donijela ‘takozvano oslobođenje’ i ‘poubijala više od 13.000 ljudi na ovom području’. U filmu govori povjesničar Mate Rupić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji za ustaše koristi termin ‘hrvatska vojska’, a iz filma smo saznali da su komunisti ‘ubijali ljude po šumi i deset godina poslije rata’.

HRT ima obavezu raditi filmove i o ovakvim temama, ali ovdje je riječ o potpuno jednostranom desničarenju koje je tendenciozno pušteno u danima obilježavanja važnih antifašističkih datuma. Prošlog tjedna HRT je emitirao hagiografski dokumentarac Ljiljane Bunjevac Filipović o Gojku Šušku, dok je Međunarodni praznik rada svečano obilježen američkom komedijom ‘Junfer u četrdesetoj’. Prvog maja susjedna TV Slovenija prikazala je igrane filmove ‘Mladi Marx’ i ‘Ponos’, posvećen solidarnosti londonskih homoseksualaca s velškim rudarima tokom štrajka 1980-ih.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više