Novosti

Politika

Tuđman je širom otvorio vrata neoustaštvu

Historijski revizionizam je pokušaj da se manipulacijom činjenica stekne politička korist, u Hrvatskoj najčešće vezana za ustaštvo i NDH, rekao je Goran Hutinec povodom predstavljanja nove knjige Ive Goldsteina "Povijesni revizionizam i neoustaštvo, Hrvatska 1989. – 2022."

Large foto

Tuđman je širom otvorio vrata neoustaštvu, ocijenjeno je u Zagrebu

U punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, predstavljena je knjiga Ive Goldsteina "Povijesni revizionizam i neoustaštvo, Hrvatska 1989. – 2022." u kojoj se autor bavi revizionizmom u zadnjih 30 godina.

- U Hrvatskoj je, nesretnim stjecajem povijesnih okolnosti, revizionizam naročito uzeo maha jer su vladajuće elite njime sebi pokušali priskrbiti legitimitet, dio onih iz znanstvenih krugova prepoznao ga je kao unosnu robu, a sve to najviše zbog rehabilitacije ideologije i režima poraženih 1945. godine - rečeno je na promociji na kojoj su uz autora govorili Goran Hutinec, docent na Odsjeku za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te zamjenik glavne urednice Novosti Tihomir Ponoš, uz moderiranje Vuka Perišića, pisca i kolumnista.

- Historijski revizionizam je prije svega politika, odnosno pokušaj da se manipulacijom činjenica stekne politička korist, u Hrvatskoj najčešće vezana za ustaštvo i NDH - rekao je Hutinec, koji je kao najvažnijeg rodonačelnika revizionizma naveo Franju Tuđmana, naročito njegovu knjigu "Bespuća povijesne zbiljnosti".

- Laže se da su u neki generali u NDH bili Židovi, manipulira se brojem žrtava Jasenovca, financiraju se kvazi istraživanja. Tu je i pitanje ekshumacija grobišta - ocijenio je Hutinec.

- Ova knjiga je kronika društvenog beščašća i moralnog sunovrata; netko tko je bio na strani pobjednika želi se upisati na stranu onih koji su izgubili rat i bili moralno diskvalificirani - rekao je Ponoš, ističući da se Tuđman u inozemstvu hvalio antifašizmom, a u zemlji govorio drugačije pa je Hrvatska ostala bez tisuća ulica, trgova i spomenika posvećenih antifašističkoj borbi.

- To što ne znaju povijest, ne sprečava revizioniste da o tome govore i da ih drugi shvaćaju kao ozbiljne sugovornike. Tko išta zna o hrvatskoj povijesti, zna da antifašizma u Hrvatskoj nema bez komunizma - rekao je Ponoš, pesimistički zaključivši da će "takvo stanje ostati zacementirano narednih 20 ili 30 godina".

- Tuđman je širom otvorio vrata neoustaštvu. Nije imao stručno znanje, ali je "peglao" svoju biografiju, rekao je autor knjige i pozabavio se lažnim tezama koje govore da "Srbi ne vole nikakvu hrvatsku državu" ili da Mile Budak ili franjevac Radoslav Glavaš nisu bili zločinci.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više