Novosti

Društvo

Novi broj časopisa Tragovi

U novom broju Tragova Tihomir Ponoš piše o stradanju Srba u Sisku početkom 90-ih, Milan Radanović o kolaboracionističkoj miliciji u Crkvenom Boku u Drugom svjetskom ratu, Snježana Banović o prvaku zagrebačke glumačke scene Strahinji Petroviću…

Large 1

Izašao novi broj Tragova

Objavljen je novi broj Tragova, časopisa za srpske i hrvatske teme, koji izdaju Srpsko narodno vijeće i Arhiv Srba u Hrvatskoj. U petom broju ovog znanstvenog časopisa, koji uređuje Dejan Jović, nalazi se članak Tihomira Ponoša "Sisak 1990. — 1991: ratni zločini nad Srbima" u kojem se opisuju ratni zločini počinjeni nad Srbima civilima u Sisku za vrijeme rata 1991. godine. Autor opisuje okolnosti i događaje koji su multietničku sredinu Siska pretvorili u mjesto smrti više od stotinu civila srpske nacionalnosti.

Milan Radanović istražio je stradanje stanovništva u mjestu Crkveni Bok za vrijeme Drugog svjetskog rata, s naglaskom na nastanak i djelovanje Samozaštitne brigade Banija, kolaboracionističke milicije koja je djelovala u nekoliko srpskih mjesta na Baniji, uključujući i općinu Crkveni Bok. Većina podataka navedenih u radu zasniva se na istraživanju i analizi dosad nekorišćene arhivske građe. Istraživanje je otkrilo identitete nekoliko desetina dosad neregistriranih žrtava logora Jasenovac.

Snježana Banović napisala je članak o Strahinji Petroviću, popularnom prvaku zagrebačke kazališne scene između dva svjetska rata, sve do 1940., kad se odlučio preseliti u Beograd, u kojem je nastavio glumiti u Jugoslovenskom dramskom i u Narodnom pozorištu, do smrti 1964. godine.

Članak "Gospić u lokalnim novinama (Ličke novine, Narodno jedinstvo, Lički Hrvat i Lički glas) u Kraljevini SHS / Jugoslaviji" autorice Antonije Došen govori o izdavaštvu u Gospiću u periodu između dva svjetska rata, s različitim uredništvima i ideologijom, također donosi još neobjavljene dokumente iz kojih se rekonstruira život u tom gradu.

Novi broj Tragova donosi i studiju Nenada Filipovića "Ibrahım-alemdâr Pınjo, Jeftan Kovačević i sarajevska izvozna trgovina preko Dubrovnika (cca 1824 — 1825)" u kojoj je istražena ekonomska, politička i društvena uloga janjičara u Sarajevu prve tri decenije XIX vijeka, kao i fenomen pravoslavnih trgovačkih dijaspora porijeklom iz Bosne i Hercegovine u istom periodu.

Osim toga, u petom izdanju časopisa nalaze se i četiri prikaza knjiga. Dejan Jović pisao je o nagrađivanoj knjizi Jelene Subotić "Yellow Star, Red Star. Holocaust Remembrance after Communism" te o knjizi Lee David "The Past Can't Heal Us. The Dangers of Mandating Memory In the Name of Human Rights". Tihomir Ponoš napisao je prikaz knjige Krešimira Regana "Sporazum ili nesporazum? – Srpsko pitanje u Banovini Hrvatskoj (1939. — 1941.)", a Darko Lukić komentirao je kazališne i kulturnopolitičke zapise Mladena Škiljana "Tragovi i sjećanja (1953. — 1980.)"

 

Cijeli broj Tragova možete naći ovdje

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više