Novosti

Leksikon tranzicije

Sinkopa

Tragični primjer spoja rastakanja temeljnih institucija društva i države, kakvo je pravosuđe, i manifestacijâ osobne samovolje –  brutalne siline do krajnjeg ubilačkog nasilja, uz istovremenu pravnu protekciju –  jedne promo figure bešćutnog tranzicijskog kapitalizma

Large hajrudin

Tomislav Horvatinčić (foto Nino Strmotić/PIXSELL)

SINKOPA; pojam grčkog porijekla koji znači skraćivanje. Riječ je o stanju iznenadnog kratkotrajnog gubitka svijesti, do kojeg dolazi zbog poremećaja u moždanom protoku krvi i gubitka kisika u mozgu, a nakon čega osoba izložena takvom napadu biva privremeno fizički i mentalno onesposobljena za uobičajno normalno funkcioniranje.

Naravno, ne bavimo se sinkopom na ovom mjestu kao zdravstveno-medicinskim fenomenom. Ona se kvalificirala za ovu rubriku u funkciji svojevrsnog sinonima za klasično pravosudno i moralno posrnuće hrvatskog društva u tranziciji. Stoga valja ne zaboraviti da je u listopadu 2017. poznati, a kontroverzni, zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić nepravomoćno oslobođen krivice za tešku pomorsku nesreću iz ljeta 2011. U njoj je smrtno stradao talijanski bračni par koji se zatekao u svojoj brodici u šibenskom akvatoriju, a na koju je velikom nedozvoljenom brzinom naletjela jedrilica kojom je upravljao, ili je trebao upravljati, dotični poduzetnik. I pored svih predočenih dokaza tužilaštva o eklatantnom pomorskom prekršaju okrivljenika Horvatinčića, sudski je proces rezultirao iznenađujućim epilogom. Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe – zahvaljujući Horvatinčićevom odvjetničkom timu koji je obranu bazirao na tezi da je u trenutku nesreće kod njihovog štićenika nastupio napad sinkope – donijela je oslobađajuću presudu.

To je izazvalo nemali šok u hrvatskoj, ali i široj javnosti, bila je to 'kap koja je prelila čašu' po pitanju neovisnosti ionako već uvelike proskribiranog hrvatskog pravosuđa i doprinos padu povjerenja u njega. Još jednom su se, možda brutalnije i evidentnije no ikad, pokazali sva društvena nejednakost pred sudovima, osvojeni socijalni prostor novih elita, tajkuna, 'pobjednika tranzicije', u kojem ne postoje limiti, granice između dozvoljenog i nedozvoljenog. Ovo je također bio jedan od klasičnih, a tragičnih primjera spoja spomenutog rastakanja temeljnih institucija društva i države, kakvo je pravosuđe, i manifestacijâ osobne samovolje – štoviše brutalne siline do krajnjeg ubilačkog nasilja, uz istovremenu pravnu protekciju – jedne promo figure bešćutnog tranzicijskog kapitalizma. Tako je Županijski sud u Zadru naprosto morao poništiti tu skandaloznu presudu u svibnju 2018. i naložiti ponovno suđenje koje je u ožujku 2019. završilo nepravomoćnom presudom za Tomislava Horvatinčića od 4 godine i 10 mjeseci zatvora. Ona je u međuvremenu postala pravomoćna, ali su Horvatinčićevi odvjetnici potom više puta tražili i dobili odgodu odsluženja zatvorske kazne, argumentirajući to bolešću svoga klijenta. Horvatinčić je napokon operiran u Beču prije dva tjedna – no prije toga moglo ga se sresti u šetnjama Zagrebom i vidjeti dok ispija kave na terasama kafića – pa je za očekivati nova odgađanja njegovog odlaska u zatvor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više