Novosti

Politika

Lezi lebe da te jedem

Ionako obilno financirane, udruge branitelja po novom zakonu trebale bi dobiti još više sredstava: ‘Model da lokalne jedinice do jedan posto svog budžeta financiraju rad udruga je apsurd nad apsurdima’, kaže bivši ministar Predrag Matić

Pa3hxpq6t3ajlm8o2666cbyyaa3

Logorovanje u Zagrebsfeldu 2014-2016. (foto PIXSELL)

Svaki dan, poput kostiju iz ormara, iz četiristotinjak stranica prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iskaču novi troškovi, pa se čini da je financijska kalkulacija opozicije po kojoj će njegovo provođenje do 2025. godine proračun koštati najmanje 5,5 milijardi kuna zapravo bila konzervativna. Ne samo da će se broj branitelja dodatno povećati (trenutno ih je 506 tisuća, tj. svaki osmi stanovnik/ca Hrvatske) i da će se prava dodatno proširiti, a mirovine povisiti, nego se uvodi novi, povlašteni položaj braniteljskih udruga.

Ministar Tomo Medved i njegovi zamislili su da svih 428 općina i 128 gradova financira rad braniteljskih udruga sa 0,3 do jedan posto svog proračuna, što prevedeno u svijet novca znači između 75 i 250 milijuna kuna godišnje. Pedantniji novinari izračunali su da je to do pet puta više novca u odnosu na primjerice Crveni križ za koji općine i gradovi izdvajaju 0,2 posto proračuna. Ukupno dakle do 250 milijuna kuna. Ne treba sumnjati da će se ukupna cifra kojom će se počastiti skroman broj od 1.350 braniteljskih udruga doseći taj maksimum jer, kako je rekao jedan od lokalnih dužnosnika za Večernji list, tko će smjeti reći da ne može kad mu branitelji dođu pod prozor.

Evo kako je zakonodavac obrazložio ovo drastično povećanje. ‘Kod psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja vrlo važnu ulogu imaju braniteljske udruge. Velik broj jedinica lokalne i regionalne samouprave već je prepoznao njihovu važnost te financijski podupiru njihov rad. Kako bi ova financijska podrška od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave bila ujednačena diljem Republike Hrvatske, ovim se člankom propisuje da su jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne podupirati rad braniteljskih udruga s 0,3% do 1% izvornih prihoda’, napisali su predlagači zakona, naglasivši da će sredstva biti iskorištena za praćenje rada i projekata udruga koje djeluju na njihovom području.

Bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji je prilikom rasprave u Saboru kazao da će pojesti cijeli tekst zakona ako isti ikad bude proveden, objašnjava da se iz prijedloga lako može iščitati vraćanje usluge tzv. šatorašima koji su za vrijeme njegovog mandata kampirali pred zgradom Ministarstva.

- S obzirom na to da ih sve poznajem, točku po točku mogu detektirati imenom i prezimenom tko je od njih što tražio i kako se kupovala naklonost HVO-a, PTSP-ovaca, civilne zaštite… Taj je prijedlog toliko prepun nebuloza i neprovedivih članaka da ne može biti ništa drugo nego kupnja njihove naklonosti - kaže Matić.

- Model da lokalne jedinice do jedan posto budžeta financiraju rad udruga je apsurd nad apsurdima. Braniteljske udruge su po svom statutu nevladine i neprofitne organizacije koje općine i gradovi financiraju po svojim mogućnostima. Sada žele da to financiranje bude pod moraš. Država na primjer godišnje za njihov rad izdvaja 20 milijuna kuna, a po ovom prijedlogu samo bi Grad Zagreb za udruge koje djeluju na njegovom području trebao dati 75 milijuna kuna godišnje, što znači da ništa u životu ne moraš raditi. Novca ima toliko da će dio i tebi doći. Umjesto da se naprave vrtići, grad će financirati džabalebaroše. Nemam drugog izraza - tvrdi Matić.

Međutim, bivši ministar upozorava da cijela priča stoji na staklenim nogama jer je – neprovediva.

- Braniteljske udruge obožavaju HDZ-ove laži i manipulacije, a na SDP-ovu istinu odgovaraju plinskim bocama. Ovaj se zakon donosi gotovo pa po hitnom postupku, premda je provođenje onih ključnih financijskih točaka predviđeno tek 2019. godine. U slučaju da ova Vlada padne, problem provođenja, odnosno neprovođenja ostat će idućoj. Ako Vlada ipak opstane, po običaju će lagati i uvjeravati ih da trebaju još malo pričekati. Odnos branitelja prema HDZ-u graniči s mazohizmom i zaslužuje ozbiljno znanstveno razmatranje - slikovit je Matić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više